S. Šinkovec, iskreni.net: Družina je zakon!

V torek, 10. marca, sem skupaj z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer sodeloval v oddaji Odmevi na temo družinske zakonodaje. Preden sem se po oddaji vrnil domov, sem dobil 50 SMS-ov.

Presenečen sem bil, da ljudi tema tako močno zanima. Večina mi je za nastop pred kamero čestitala.

Nemoč, razočaranje in jeza bodo otežili pogovor

Na Odmevih sem zagovarjal tezo, da so ljudje ob spreminjanju zakona po hitrem postopku čutili nemoč in zato potrebo, da se odzovejo.

Ljudje so bili razočarani nad demokracijo in pravno državo, saj je bil nedolgo nazaj družinski zakonik po veliko javne razprave zavrnjen. Razočaranje pa običajno rodi jezo, zato smo videli tudi veliko jeznih ljudi.

Če se je državni zbor želel razpravi izogniti, se je uštel, saj bo s svojim ravnanjem izzval nov referendum, v katerem bo časa za razpravo veliko. Žal pa bo tudi mnogo več čustev, jeze in zamer na obeh straneh, kot bi bilo, če bi bila razprava pred sprejetjem zakona. S tem je državni zbor zelo otežil pogovor.

Vse te misli so se mi podile po glavi, ko sem razmišljal, zakaj sem tako hitro po oddaji prejel toliko SMS-ov.

Prepričani ali utišani

Isti večer so se mi odvijale še druge misli. Spomnil sem se fanta, ki je prišel k meni na pogovor, ko sem še študiral psihoterapijo v Rimu in mi rekel: »Pater, preden začneva pogovor, vam moram povedati, da sem ‘prepričan homoseksualec’«.

Rekel sem mu, da seveda razumem, da čuti istospolno naravnanost in da je to stvar čutenja, toda to, da je ‘prepričan’, ne sodi v čutenje, ampak v ideje, v ideologijo, da ga je v to nekdo prepričeval in prepričal.

So ljudje, ki čutijo istospolno naravnanost, ki nimajo oblikovane naravne spolne identitete in ne živijo v skladu z njo. Prepričani geji pa so aktivisti, ki homoseksualnost povezujejo z gejevsko kulturo, ki jo uveljavljajo tudi na silo.

Danes malokdaj slišimo mnenja istospolnih oseb, ki razmišljajo drugače od gejevskih aktivistov. Zato moramo ločiti med ljudmi, ki so »prepričani geji«, in ljudmi, ki čutijo istospolno in so mnogokrat utišani.

Več lahko preberete na iskreni.net, najprej objavljeno v časopisu Domovina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.