S. Kovač: Poziv združenju Manager

Kolumnist Financ piše o Svetelšku, Kordežu in groteski, ki se imenuje združenje Manager. Komentar začne z napovedjo predsednika združenja Manager:

Aleksander Svetelšek je tik pred koncem minulega leta v intervjuju za Delo napovedal, da bo častno razsodišče združenja na januarski skupščini predstavilo odločitev o Binetu Kordežu, ki mu je združenje leta 2007 podelilo nagrado za menedžerja leta.

Primer Kordež odpira pomembno vprašanje tudi o verodostojnosti predsednika Združenja Manager Svetelška, za katerega so mediji novembra lani razkrili, da je s četrt milijona evrov skupaj s Kordežem sodeloval pri spornem prevzemu Merkurja.

/… /

Svetelšek je sodeloval pri prevzemu Merkurja

Opisana kronologija menedžerskega prevzema Merkurja prek družbe Merfin, kjer je solastnik tudi Svetelšek, dokazuje, da je Svetelšek leta 2007 kot predsednik uprave Engrotuša, nadzornik Merkurja in eden od solastnikov Merfina sodeloval pri prevzemu Merkurja.

Predstavljena kronologija dodatno postavlja na laž Svetelškovo izjavo iz novembra lani, ko je za Dnevnik dejal: “Ko sem postal solastnik Merfina, ni nihče vedel, da se bo zgodba z Merkurjem tako odvila. Nisem bil v organih upravljanja, o ničemer nisem bil obveščen.”

Svetelškov etični kodeks za menedžerje

Združenje Manager je septembra lani pod Svetelškovim vodstvom sprejelo prenovljeni Kodeks etike Združenja Manager in v posebni izjavi za javnost zapisalo: “Upravni odbor Združenja Manager je na septembrski seji sprejel prenovljeni Kodeks etike Združenja Manager in obenem potrdil že večkrat javno izraženo stališče, da nasprotuje potezam posameznih vodilnih oseb, ki niso v skladu s Kodeksom etike Združenja Manager in so moralno nesprejemljiva ter mečejo slabo luč na menedžerski poklic.

Dejanja menedžerjev, ki ogrožajo uspešno poslovanje družb, ki jih vodijo, ne izplačujejo plač in prispevkov zaposlenim, čezmerno zadolžujejo podjetja, ne poravnavajo dolgov do dobaviteljev in drugih upnikov, s čimer ogrožajo tudi njihovo poslovanje, so neposlovna in nesprejemljiva.” (Združenje Manager, Sporočilo za javnost, 17. septembra 2010)

Primer Merkur meče slabo luč na menedžerski poklic

Prevzemna zgodba o Merkurju je ena od najbolj razvpitih privatizacijskih zgodb v tranzicijski Sloveniji, ki meče slabo luč na menedžerski poklic.

Spomnimo, da je bil prav menedžerski prevzem Merkurja prek družbe Merfin, kjer je solastnik tudi Svetelšek, eden od glavnih razlogov za čezmerno zadolženost in izčrpavanje Merkurja, kar je privedlo tudi do neporavnave dolgov do upnikov in bank.

Če bi bilo Združenje Manager dosledno pri upoštevanju pred nedavnim prenovljenega etičnega kodeksa, bi se moralo na napovedani januarski skupščini, kjer bo častno razsodišče združenja predstavilo odločitev o Kordežu, nujno opredeliti tudi do ravnanja svojega predsednika Svetelška.

Združenje Manager, odstavi predsednika Svetelška!

V Financah sem septembra lani javno pozval Združenje Manager, naj pomete pred svojim pragom in Kordežu odvzame podeljeno nagrado iz leta 2007.

Združenje Manager bi moralo za vnovično vrnitev zaupanja javnosti v menedžersko elito na januarski skupščini odvzeti Kordežu nagrado in hkrati odstaviti tudi svojega predsednika Svetelška, ki je skupaj s Kordežem sodeloval pri spornem prevzemu Mekurja.

Več: Finance