S. Granda, Družina: Razslovenjenje Slovenije

Nedavno je rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik vladi predložil zahtevo, da bi bilo v prihodnje mogoče pouk na univerzi izvajati samo v angleščini. Ne bi se čudil, če bi bil tehnik, je pa družboslovec; če bi bil predvsem znanstvenik, je pa najprej politik. V vladi, ki je najbolj zadolžila Slovenijo, je bil minister za delo, družino in socialne zadeve. S sodelavko, sedanjo ministrico Anjo Kopač Mrak, se je trajno zapisal v zgodovino. Ne zaradi družinskega zakonika, ki smo ga zrušili z referendumom, ampak zaradi obračunavanja s slovensko rev­ščino, kakršnega ni bilo v slovenski zgodovini. Spom­nimo se, kako je odpravljal že tako majhne socialne podpore, kako so reveži zgubljali štipendije, kako so mnogi morali zapustiti domove za starostnike … In pri tem se rad hvali, da je član stranke, ki se bori za delavske pravice, proti socialnim krivicam. Vsekakor sta z naslednico ustvarjalca nove revščine, njena neusmiljena pospeševalca. Kraja dečkov starim staršem je samo utelešenje njunega razumevanja družine.

Ta mesec se bomo spominjali 25-letnice samostojne slovenske države. Svetlik je očitno prepričan: slabše za državljane, bolje za »našo« oblast. Slovenski jezik je največja narodna svetinja Slovencev. »Če ta obstoji, bomo tudi mi ostali!« je zapisal oče združene Slovenije Matija Majer – Ziljski. Slovenske šole in uradi so bistvo slovenstva. Svetlik začenja razslovenjenje, izganjanje slovenskega jezika z univerze, ki jo napaja denar slovenskih davkoplačevalcev. Tistih, ki jih prezira. Izgovarja se na kakovost, kot da je ta odvisna od jezika, ne pa znanja.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.