S. Granda, Družina: Napuh ali kaj hujšega?

Velika premoč vladne stranke v vladni koaliciji postaja zanjo vse večji problem. Prezira sostranke, sovraži opozicijo. To ni demokratična drža. Že primer nekdanje Jankovićeve večine bi lahko bil zanjo trajno opozorilo. Dejstvo je, da se iz zgodovine ničesar ne naučimo.

Gotovo je, da vladati ni preprosto. Še zlasti, če to razumemo kot služenje državljanom, ne pa svojim pristašem. S tem ima Slovenija zaradi izkušenj po drugi svetovni vojni očitno velike probleme. Kar se Janezek nauči, to Janez zna! Temeljno načelo služenja državi je spoštovanje državljanov. Izkazovati prezir do njih, jih žaliti z »ulico«, in to s strani vlade, ki je v resnici zavladala s pomočjo ulice, pa je nerazumljivo početje. Slovenija je vsa v znamenju boja proti sovražnemu govoru. Ko človek posluša vladne funkcionarje, se sprašuje, ali ločijo med sovražnim in žaljivim govorom. Vse bolj postaja jasno, da je sovražni govor tisto, kar imenujemo kritika, žalitve pa so dovoljene. In to vsak dan hujše. Tisto, kar smo bili kot drugorazredni državljani vajeni v nekdanji državi, vstopa v Slovenijo, ki se je osamosvojila tudi zaradi tega, da nas lastna država ne bi več žalila, skozi glavna vhodna vrata.

Vladajoča stranka očitno ne loči prava od pravičnosti. Po pravu je mogoče marsikaj, tudi ubijati. Po načelih pravičnosti nikoli. Red mora biti, vendar zaradi tega ne smemo trajno zanemariti pravičnosti. In prav to se v Sloveniji dogaja.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.