Rusija prednostna izbira tudi Šarčeve vlade?

Rusom je uspelo izvoziti svoje probleme nasprotnikom. S tem ko so okužili druge, so svoje »vrednote« naredili za normalne. Putinove pomočnice pri sesuvanju EU so protievropske skrajne desničarske stranke, ki si pri njem podajo kljuko in jih financira. Na prvi pogled je presenetljivo, da se v druščini skrajnežev znajde tudi naš odhajajoči zunanji minister Karel Erjavec, ki sedaj odhaja na obrambno ministrstvo, a le na prvi pogled. Iz dejanj Cerarjeve vlade, ki sedaj končno poslavlja, je mogoče sklepati, da je mnogo bliže Putinovi viziji kakor evropski. Enaki ptiči pač letajo skupaj!

Miro Cerar, ki v naslednjih dneh prevzema vodenje diplomacije, je vladavino prava sistematično rušil ali z neupoštevanjem razsodb Ustavnega sodišča in mednarodnih zavez (NLB) ali z diskriminatornimi zakoni (npr. Magna). Da za njega ni pravo kaj več od cirkusa, je dal jasno vedeti, ko je v Odmevih Viliju Kovačiču navrgel, da menda ja ne bo nadaljeval tega pravnega cirkusa. Cerarjeva mati se je proslavila z izjavo, da vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje, sinov odnos do prava je mogoče strniti: vse vladne svinjarije so zakon. EU, ki temelji na vladavini prava, je zato več kakor moteča, saj članstvo v njej preprečuje samovoljo oblastnikov. Zato tudi nenehno ustvarjanje proti-bruseljskega razpoloženja in sabotiranje EU ukrepov proti Rusiji zaradi priključitve Krima in vojne v Ukrajini.

Vladimir Putin je ugrabil državo in na oblasti zamenjuje samega sebe že dve desetletji. Podoben primer je pri nas, s to razliko, da se tisti, ki so državo ugrabili, ne upajo na plano, ampak vladajo preko novih obrazov. Ti se menjujejo – od Zorana Jankovića in Alenke Bratovškove do Cerarja in sedaj Marjana Šarca – ugrabitelji pa so ves čas isti. Tako menjava obrazov na političnem odru ni menjava politike, alternativa ni alternativa.

Dokler smo v EU, se bo treba iti to maškarado zaradi videza demokratičnosti. Zato bi tem stricem iz ozadja še kako ustrezalo, da nismo v EU in da imajo povsem proste roke, kakor jih ima njihov idol Putin. Ker je stricem iz ozadja spet uspelo postaviti na oblast nove obraze, bomo šli naprej po cesti, ki pelje v nesvobodo in revščino