Janko Prunk: Maister rešil Maribor in Podravje za Slovenijo (video)

Profesor Janko Prunk, eden prepoznavnejših slovenskih zgodovinarjev, je bil gost Društva generala Maistra za Zasavje, ki je pripravilo spominsko prireditev ob 100- letnici konca prve svetovne vojne in ob prazniku Rudolfa Maistra. 

Uvod v zanimivo predavanje so polepšali in popestrili baritonist Rihard Majcen, harmonikar Jernej Pikel in z uvodnim nagovorom Emil Štern, predsednik Društva general Maister za Zasavje.

Janko Prunk je v dobri uri predavanja uvodoma opisal vojaške in politične razmere v Evropi in nanizal nekaj razlogov, da je do 1.svetovne vojne sploh prišlo. V drugem delu se je osredotočil na čas tik pred koncem vojne in na prvi mesec po koncu vojne, ko smo bili Slovenci po razpadu Avstro ogrske nekaj časa del države Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS).

Ravno v tem času smo lahko še kako ponosni na pogum, spretnost, pokončnost in vojaško znanje generala Rudolfa Maistra, ki je uspel formirati slovensko vojsko sestavljeno z okrog štiri tisoč vojaki – Maistrovimi borci. Z njimi nam je priboril dobršen del, vključno z Mariborom, današnjega ozemlja na severu Slovenije.

Ob koncu predavanja je Janko Prunk spregovoril še o enem velikem Slovencu, pisatelju Ivanu Cankarju. Večer sta zaključila Rihard Majcen in Jernej Pikel s pesmijo Benjamina Ipavca Domovini (bolj poznana po prvih verzih te pesmi Bodi zdrava domovina…).