rtvslo.si: Svet enoten v obsodbi terorističnih napadov v Parizu

Ves svet in vsi svetovni voditelji so enotni v obsodbi terorističnih napadov v Parizu in sporočajo, da v teh težkih trenutkih stojijo Franciji ob strani.

“Ponovni napadi na nedolžne prebivalce v Franciji narekujejo usklajeno mednarodno delovanje proti terorizmu,” je v sporočilu za javnost zapisal premier Miro Cerar, ki je najostreje obsodil sinočnja “brutalna dejanja zoper nedolžna življenja v Parizu” in v imenu državljank in državljanov Slovenije izrazil najgloblje sožalje s sorodniki žrtev ter solidarnost z drugimi prebivalci prijateljske Francije.

“Ponovno zahrbtno delovanje skrajnežev zoper civilno prebivalstvo kot izjemna oblika ogrožanja varnosti nedvomno narekuje širše mednarodno usklajeno delovanje zoper organizatorje oziroma izvajalce teh grozljivih terorističnih dejanj,” je poudaril in dodal, da pristojne operativne službe varnostnih sistemov v Sloveniji skupaj s partnerskimi službami drugih držav na operativni ravni medtem intenzivno preverjajo okoliščine in vpliv dogodkov na varnost v Sloveniji in preostalem EU-ju.

Oglasil se je tudi predsednik Borut Pahor, ki je na Twitterju zapisal, da izreka globoko sožalje in sočustvovanje francoskemu predsedniku Hollandu in francoskemu narodu. Ministrstvo za zunanje zadeve “najostreje obsoja sinočnje teroristične napade v Parizu, v katerih je umrlo toliko nedolžnih ljudi”. Minister Karl Erjavec je izrazil solidarnost s Francijo, “s katero nas zavezuje skupni boj proti terorizmu”. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Erjavec še poudaril, da “gre za napad na naše skupne evropske demokratične vrednote, ki ponovno kaže na krhkost in relativnost pojma varnosti”.

Obama: To je napad na celotno človeštvo

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je kmalu po novici o napadih sklical izredno novinarsko konferenco, je dejal, da so napadi v Parizu napad na celotno človeštvo. “Tragedija nas opozarja, da vezi svobode, enakosti in bratstva niso le vrednote Francozov, ampak tudi naše. Te vrednote bodo zdržale dejanja terorizma in sovraštva tistih, ki so nocoj izvedli zločine,” je povedal Obama in dodal, da so ameriške oblasti v stiku s francoskimi ter da ZDA stojijo ob strani Franciji v boju proti terorizmu in ekstremizmu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je povedala, da bo Nemčija Franciji pomagala, da bo izsledila storilce napadov v Parizu ter da se bo Berlin pridružil Franciji v boju proti terorizmu in v bran evropskih vrednot. “Prebivalci Pariza so utrpeli nočno moro nasilja, terorizma in strahu,” je povedala Merklova. “Mi, nemški prijatelji, sočustvujemo in jokamo z njimi. Ta napad na svobodo ni bil le napad na Pariz, ampak je to napad na vse nas. Evropa bo skupaj branila svoje vrednote,” je še dejala Merklova in dodala, da se v Evropi zavedamo, da je naša svoboda močnejša od terorizma.

Več lahko preberete na rtvslo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.