Zakaj RTV Slovenija ni pokrila letošnjega Pohoda za življenje

RTVS odgovarja: “Posredujemo vam pojasnilo o tem, zakaj nismo poročali o pohodu za življenje. O izboru posameznih tem oziroma uvrstitvi teh v dnevnoinformativne oddaje se naši odgovorni uredniki in uredniki odločajo v skladu z uredniško presojo. Pri svojih odločitvah, ki jih sprejemajo v okviru programske zasnove, novinarskega kodeksa ter poklicnih meril in načel novinarske etike, so neodvisni in samostojni. Foto: posnetek zaslona …”

Članica Koordinacije »Pohod za življenje« je RTVS napisala pismo, v katerem sprašuje, zakaj nacionalna RTV ni pokrila tako pomembnega dogodka, kot je Pohod za življenje 2kultura020. Pismo nam je posredovala v objavo, prav tako dogovor RTVS. Oboje objavljamo v nadaljevanju, komentarje pa prepuščamo našim bralcem.

Pozdravljeni!

Na začetku letošnjega leta sem vam pisala v zvezi s skrbjo za nedonošenčke, predvsem tiste, ki preživijo medicinski splav. Iz Službe za komuniciranje RTV Slovenija ste se mi zahvalili za pismo in zapisali, da ste ga posredovali v uredništvo radijske oddaje Med štirimi stenami in oddaje Tednik. S Tednika so se oglasili in obljubili, da bodo razpravljali o predlaganem. Žal potem nisem prejela odgovora, kakšna odločitev je bila sprejeta; pričakujem, da me boste o tem obvestili, saj je nujno javno spregovoriti otrocih, ki preživijo splav, kakor tudi o tem, kaj se zgodi z deli teles otrok, ki jih usmrtijo v postopkih splava v porodnišnicah. 

Za eno osebo vem, ki je preživela splav, bila nato odvržena v lijak s kemikalijami, vendar je bila po nekaj urah najdena živa in so jo k sreči oskrbeli in danes živi. 

RTVS je z ignoriranjem Pohoda za življenje pokazala odsotnost sočutja

Ob tem želim izraziti tudi odločen protest, da na RTV Slovenija niste nič poročali o pohodu za življenje 3. oktobra v Ljubljani. Bil je največji, najbolj množičen dogodek tega dne, saj se ga je udeležilo okoli petsto ljudi. Na pohodu je bilo izraženo prepričanje, da je nerojeni otrok že človek in ima zato pravico do življenja in pravico, da ni diskriminiran. Izražena je bila tudi pravica do žalovanja ženskam, ki imajo težko izkušnjo splava, in poziv širše družbe k solidarnosti z družinami, ki se znajdejo v stiski. S tem ko o tem pomembnem dogodku niste čisto nič poročali, ste pokazali grozljivo odsotnost sočutja do nerojenih otrok ter njihovih mater in očetov v stiski.

Pravite, da ste objektivni, resnicoljubni, sklicujete se na svoje standarde. Ugotavljam, da ob Pohodu za življenje svojih internih standardov in zakonskih obvez niste spoštovali, poleg tega pa so odgovorni uredniki po človeški plati pokazali, da so brez slehernega občutka za človekove pravice najbolj ranljivih in najbolj nemočnih v naši družbi.

Prisilno plačevanje prispevka RTV Slovenija z uredniki, ki imajo ničelno raven spoštovanja človekovih pravic najbolj nemočnih med nami, ki so brez sočutja in solidarnosti z najbolj ranljivimi, je sramota za vas in celotno Slovenijo. RTV Slovenija naj plačujejo tisti, ki vas resnično podpirajo. Res žalostno. Nikomur ne želim, da bi ostal brez službe, a vendar je tudi plačo treba zaslužiti, ne samo prejemati. 

Irena Polak

Z RTVS je gospa Polak dobila odgovor, za katerega pravi, da je ni prepričal

Spoštovana gospa Polak,

hvala za vaše sporočilo. Posredujemo vam pojasnilo o tem, zakaj nismo poročali o pohodu za življenje. O izboru posameznih tem oziroma uvrstitvi teh v dnevnoinformativne oddaje se naši odgovorni uredniki in uredniki odločajo v skladu z uredniško presojo. Pri svojih odločitvah, ki jih sprejemajo v okviru programske zasnove, novinarskega kodeksa ter poklicnih meril in načel novinarske etike, so neodvisni in samostojni. Iz širokega nabora dogodkov doma in po svetu se trudijo, skupaj z uredništvom, izbrati najbolj relevantne in aktualne tematike, vedno z veliko odgovornostjo do javnosti. V množici dnevnih dogodkov žal ne moremo pokriti prav vseh, še posebej ob sobotah, nedeljah in praznikih, ko delamo z manjšim številom sodelavcem.

Tako smo v soboto pokrivali kar dva pomembna dogodka. Ena od ekip Informativnega programa TV Slovenija se je dopoldne udeležila okrogle mize z naslovom Odgovoren državljan – uspešen narod, ki jo je pripravila Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, na njej pa je sodeloval tudi predsednik vlade. Druga ekipa pa se je dopoldne odpravila na Brdo pri Kranju, kjer je bil sprejem predsednika države in ministrice za diamantne maturante in maturantke. O obeh dogodkih smo v naših dnevnoinformativnih oddajah poročali.

Lep pozdrav, Služba za komuniciranje RTV Slovenija