“Rotnika je prodala SD”

Robert Golob na Zurnal24.si. Kdo je odnesel Rotnika, kdo je okrog prinesel Golobiča, kdo bo zaslužil pri bloku 6. Morda edini v energetiki, ki si upa spregovoriti o vsem.

Robert Golob je bivši državni sekretar za energetiko, sin nekdanjega direktorja Soških elektrarn, danes direktor Gen-I. Eden boljših poznavalcev dogajanja v energetiki je prepričan, da bo blok 6 daleč pred iztekom življenjske dobe zaustavljen. “Po moji oceni bo blok najpozneje leta 2035 zaradi nerentabilnosti zaustavljen.

Bili ste med ustanovitelji Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Kako gledate na zadnje dogodke?
HSE je leta 2001 nastal na pobudo direktorjev elektrarn, da bodo lažje tekmovali s tujo konkurenco in bodo lahko s skupnimi močmi zgradili takrat največji projekt v državi – HE na spodnji Savi. Nastal je s konsenzom vseh vpletenih, da bodo skupaj močnejši. Potem pa so se z leti stvari obrnile na glavo in danes HSE seveda ne išče več konsenza pri svojih hčerah, elektrarnah, temveč bolj ali manj samo še diktira, kaj smejo in česa ne. Tudi zaradi te odtujenosti so zadnji dogodki v Šoštanju za vrh HSE veliko presenečenje. Pa ne bi smelo biti, saj delati na silo iz Ljubljane, v regiji, kot je Šaleška, ki je življenjsko odvisna od energetike, prav kliče po uporu. Niti ne samo zaradi lobijev, temveč zaradi širšega interesa regije.

Kaj je pravi razlog za Rotnikovo razrešitev?
O tem kroži nešteto teorij. Tudi sam sem sprva verjel, da mislijo zaradi vseh očitanih nepravilnosti temeljito in poglobljeno revidirati projekt Teš 6. Danes vidim, da tega namena sploh nikoli ni bilo. Kot kaže, so Rotnika tako odstavili iz čiste osebne užaljenosti, ker ni izkazoval dovolj spoštovanja do dveh ljudi: do Janeza Kopača in do Janežiča (Matjaža, direktorja HSE, op. p.). Nobene druge logične razlage ne najdem. Ta zgodba z Ultro je pa čisti obrambni manever, da vpletejo Gregorja Golobiča. Ta je seveda nasedel in se pustil vplesti, ne da bi imel vse informacije.

Kaj pa politična dimenzija menjave?
Mislim, da je ključ za vse, kar se v zadnjih treh mesecih dogaja v energetiki, v moči Kopača, ki jo je pridobil po imenovanju Radićeve (Darje, gospodarske ministrice, op. p.). Matej Lahovnik je še imel nadzor nad njim, danes pa on diktira tempo. Pri tem pa ves čas za krinko uporablja Golobiča. Tudi takrat, ko se Golobiču o tem še sanja ne. Da se mu danes znova dogaja Ultra, se lahko prvenstveno zahvali Kopaču.

Kaj pa boj med SD in Zaresom?
To je še posebno zanimiva zgodba. Prejšnji torek zvečer, dva dni pred Rotnikovo menjavo, so v poslanski skupini SD sedeli Kopač in nekateri predstavniki poslanske skupine SD, ki so zelo blizu Bojanu Kontiču. Zmenili so se, da Rotnik gre. SD je Rotnika prodala.

Za?
V zameno za to, da gre blok 6 naprej tak, kot je. In da se Medvedu (Milanu, direktorju Premogovnika Velenje, op. p.) nič ne zgodi. Za ta dogovor ve veliko ljudi, pa so vsi tiho. Dogovor je malce ošibil, ko so videli, da se bo Rotnik branil do konca in da je zadeva postala prevroča, tako da zdaj počasi spet stopajo na njegovo stran. Zato je prve dni Rotnika branil samo Srečko Meh, Kontič pa ne. Zato je Meh rekel, da bi on moral Kontiča miriti, je pa obratno. In zato je Meh izstopil iz SD – videl je, kakšen je odnos do Rotnika znotraj stranke. Zdaj tega seveda ne bodo priznali.

Menite, da v HSE niso pričakovali take vstaje?
Stvari so se tako po pravni kot politični poti lotili precej diletantsko. Po človeški poti pa naravnost žaljivo. Ne morem si predstavljati, da nadzorni svet razreši direktorja v njegovi odsotnosti. Zadevo so tudi taktično zavozili, posebno ko so začeli jasno sporočati, da so Rotnika sicer zamenjali, blok 6 gre pa v nespremenjeni obliki naprej. Marsikdo je pričakoval, da bodo projekt zaustavili in ga vsaj revidirali. Danes, ko je jasno, da nimajo tega namena, se lahko samo sprašujem, zakaj sploh menjava.

Kakšna pa je vloga agencije za upravljanje kapitalskih naložb?
To, kar počne, dela po navodilih ali pa z zaslombo ministra Franca Križaniča. To je njegova struja, tam ima Rotnik močnejšega zaveznika kot v Kontičevi struji. Agencija je ukrepala zaradi sestanka pred nekaj dnevi v Velenju na Premogovniku. Takrat so se dogovorili, kaj bodo naredili. Sicer pa je vsebina dopisa agencije nezakonita, saj agencija zahteva nekaj, za kar niti približno nima pristojnosti. Za to agencijo je to sramota.

Zakaj so s tem manevrom pokopali agencijo, ki se je komaj rodila?
Očitno je bilo toliko denarja iz tega projekta že plačanega na prave naslove, da je zdaj prišel čas za vračanje uslug. To je to. Sicer je ta izlet agencije nekaj popolnoma nepredstavljivega. To je res farsa dobre korporativne prakse.

Ali je vendarle možno, da denar nima nič s tem?
Seveda ima, a ne kot se prikazuje v teh dneh. Tukaj gre za milijardo dvesto na eni lokaciji. Takega projekta v Sloveniji še ni bilo. Imeli nismo nobenega predora ali avtocestnega odseka, ki bi toliko stal. Govorimo o milijardi dvesto v rokah enega človeka, ene ekipe, na eni lokaciji. Samo gradbenih poslov bo za dvesto milijonov. Ne potrebuješ dosti odstotkov tega projekta, da se omastiš za vse življenje.

Kje bi lahko odtekal denar iz projekta blok 6?
Znotraj takega projekta lahko vsakemu posebej zagotoviš vse, kar hoče. Nekaj deset milijonov v projektu ne bo nihče niti opazil. Na sestanku konec leta 2008, preden je bilo v zvezi z blokom 6 karkoli sprejeto ali plačano, je bilo jasno povedano, da so vsi posli pri bloku 6 že oddani, cela milijarda dvesto, da je vse razdeljeno. “Fantje, nimate kaj,” so rekli. Tu ne gre za en posel kot pri Patrii, sto jih bo, in vse je razdeljeno.

Je bil pri delitvi teh poslov zraven tudi Kopač?
Ne verjamem, sicer ne bi rušil Rotnika.

O provizijah pri bloku 6.
Ah, Mile Šetinc in Franci Zavrl sta itak povsod zraven in ni važno, kdo je direktor in kdo je na oblasti. To je preveč enostavno iskanje, tukaj se ne najde ničesar. Ne gre za en kanal.

Ali menite, da je pri pogodbi z Alstomom kdo zaslužil?
Ne verjamem, da so šle tukaj ven kake velike provizije. Dovolj prostora za to je pri preostali tretjini projekta, ki večinoma ostane v Sloveniji. Pa tudi preprosteje je, lahko legalno spraviš ven, malo preplačaš.

Je možno blok 6 poceniti na 800 milijonov?
S tako pogodbo, kakršna je, ne. Možna je le popolna zaustavitev projekta, napoved odstopa od pogodbe, o čemer bi morala odločiti vlada ali parlament, potem pa bi se šlo v pogajanja od začetka. To bi bila težka pogajanja, toda šele takrat bi videli, ali je mogoče doseči pocenitev. Mislim, da ga ni junaka, ki bi si to upal narediti.

Kako komentirate sindikalne akcije v Tešu?
Sindikat v Tešu je eden od najradikalnejših sindikatov znotraj energetike in bi bil skoraj malce razočaran, če ne bi postopali, kot so. Hvala bogu, da nimajo tako radikalnega, bojevitega sindikata v nuklearki, saj bi se iz Slovenije potem raje kar izselil. Tam je jedrska varnost na prvem mestu in si igračkanja z elektrarno pač ne privoščijo. Sicer pa sindikat sam po sebi ni premikal zadev, premikal jih je Rotnik s svojimi političnimi zvezami, sindikat je bil samo za medijsko kuliso. Predstavniki agencije in šaleški lobi so “načrt za reševanje vojaka Rotnika” skovali v premogovniku v Velenju, v Šoštanj jih sploh ni bilo.

Toda grozili so z izklopom elektrike.
Grožnja z električnim mrkom je pa blef brez primere. Jaz bi jih seveda pustil stavkati, potem pa bi zaradi ogrožanja delovanja sistema elektrarno preprosto izklopil iz omrežja. Pa naj stavkajo, kolikor hočejo. Zgodilo bi se nekaj nepredstavljivega: ugotovili bi, da lahko Slovenija brez Šoštanja celo funkcionira. Ne tako, da ga imaš v sistemu in da povzroča motnje, ker se ne prilagaja porabi. S tem bi lahko res ogrozili sistem. To je tako, kot če bi letalo delalo neumnosti v zračnem prostoru mimo kontrolorjev. Če je letalo na tleh, tudi pijan pilot ne more narediti škode. Ta blef bi se zlahka obrnil proti njim.

Odgovor na vprašanje, zakaj politika ni spregledala groženj šoštanjskega sindikata z električnim mrkom, ki so po njegovem mnenju blef.
Pravijo, da je Radićeva strokovnjakinja za turizem. Kako naj strokovnjak za turizem vidi skozi blef električarjev? Jaz kot električar tudi ne bi videl skozi blef turističnih delavcev, zato tudi dostikrat kaj preplačam na dopustu.

Združevanje energetike zdaj čaka na nacionalni energetski program. Kaj pričakujete?
Kaj pa lahko prinese, pisal ga bo Kopač – notri bo gotovo združevanje, potem pa se bo začelo lobiranje, da bi ga spravili skozi parlament. Na sestanku v poslanski skupini SD, kjer so se odpovedali Rotniku, so bile tri točke. Prvič, Kopačeva brezpogojna podpora bloku 6 – zato zdaj vsi na HSE in ministrstvu kot papagaji ponavljajo, da gre blok 6 naprej, in to s pospeški. Drugič, združevanje stebrov gre naprej, v poslanski skupini SD vas bomo podprli. Tretja točka pa je bila: Rotnika lahko pogrešimo.

Vir: Zurnal24.si