Resnica in sočutje v celicah UDBE: O čem razmišljaš, Antigona?

Antigona-za-FB-310x150Vabljeni na tiskovno konferenco in odprtje likovne razstave O čem razmišljaš, Antigona? sredo 21. januarja ob 12h novinarska konferenca, ob 17h odprtje razstave za javnost.
Razstava umetniških del v zaporniških celicah nekdanje službe državne varnosti – UDBE, v kletnih prostorih na Beethovnovi 3 v Ljubljani, od 21. januarja do 27. januarja 2015, vsak dan od 17h – 19h.

Umetniki:
Jože Bartolj, Jiri Bezlaj, Lojze Čemažar, Marjetka Dolinar, Jiri Kočica, Matej Metlikovič, Žiga Okorn, Janko Orač, Jošt Snoj

Naslov Kregarjeve slike »O čem razmišljaš, Antigona?«, od katere smo si izposodili naslov, daje osnovni podton, na katerem smo umetniki brez kustosov in brez običajne podpore »sveta umetnosti« zasnovali to razstavo.V Sloveniji, kjer so žrtve dveh svetovnih vojn tako odločilno zarezale v tkivo malega naroda, da se je ta komaj pobiral ob vsakokratnem smrtnem srhu, se tudi v likovni umetnosti to pozna na vsakem koraku. In celo generacija tistih, ki nam po neverjetni sreči ni bilo treba biti v totalni vojni, je preko profesorjev in preko slik starejših avtorjev bila vpeljana v neko temno modernistično vzdušje, ki si ga ob zamolku povojnih pobojev kljub dirigirani sreči zardelih otrok z rutkami, nekateri v svoji mladosti nismo znali niti razložiti.

Toda večina sodelujočih avtorjev je že ob prvih pogovorih izpostavila dejstvo, da so se s temi vprašanji v svojem delu že srečali. Vsi smo nekako »že imeli« narejena dela za to razstavo. Prostori zaporniških celic nekdanje UDBE na Beethovnovi 3, so kletni prostori, ki so le z zidom oddeljeni od vsakodnevnega življenja ulice v samem centru Ljubljane. So kot prostori, kamor so zakopali Antigono, v temnico pod zemljo: »Nikdar več ne bo mi dano, da se sirota ozrem v Sonca sveto oko.”

In ti prostori so postali resonančni okviri teh zamolčanosti in naših iskanj izvirov, naše želje po življenju. V globokem brskanju po dnu duš, kjer se esencialno in eksistencialno srečuje v pričakovanju, smo umetniki vedno na začetku, vedno pred skrajnim neznanim. In hkrati vedno v polju, ki s svojim zasajanjem semen kulture omogoča še tako težkim prostorom kot so celice in še tako težki in globoki rani, da se celi v odnosu s celoto… Ali kot je v naših razgovorih rekel Matej Metlikovič: »Našo razstavo doživljam kot gesto sočutja in pietete do vseh, ki so morali izkusiti podobne stvari… poskus zdravljenja te rane v našem narodnem spominu.«

Postavitev umetniških del v ta prostor je kot proces zdravljenja, v katerem se skozi uvid v realnost sploh lahko očisti vest, ki peče kot gnojna rana, je kot proces kultiviranja v nevralgični točki razbijanja civilizacije in razsutja tiste pred-civilizacijske in starodavne etične zaveze, od koder se je, kot iz pepela, dvignila Antigona v naš svet danes, tukaj.
Jiri Kočica

O celicah UDBE:
V nekdanji stavbi Ministrstva za notranje zadeve na Beethovnovi ulici 3 v Ljubljani (nasproti Ustavnega sodišča) se v kletnih prostorih nahaja 7 celic, v katerih naj bi bili povojni zapori Ozne oziroma Udbe. Zapori naj bi bili v uporabi še do leta 1966, ko se je varnostna služba preimenovala v Službo državne varnosti. Celice, ki nosijo ime »Zaporniške celice Ozne in Udbe« sodijo v nepremično kulturno dediščino Republike Slovenije in imajo status kulturnega spomenika državnega pomena.

O likovnem projektu »O čem razmišljaš Antigona?«
Likovni projekt, ki nosi naslov po imenu slike akademskega slikarja Staneta Kregarja iz leta 1971, se miselno umešča med projekte civilnodružbene iniciative Resnica in sočutje 1945 – 2015. Poleg razstave v celicah UDBE je v pripravi velika razstava z istim naslovom v Zavodu sv. Stanislava, ki bo na ogled od 12. februarja do 5. aprila. Na njej bo z likovnimi deli sodelovalo približno 25 znanih slovenskih likovnih umetnikov. Strokovni odbor sestavljajo dr. Jožef Muhovič, Jiri Kočica, Matej Metlikovič in Jože Bartolj.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.