Res novae – nova strokovna revija Katoliškega inštituta

renov2
Sodelavci prve številke revije Res novae z vodstvom Fakultete za poslovne vede in Katoliškega inštituta.

Katoliški inštitut je predstavil Res novae, znanstveno recenzirano revijo, ki bo izhajala dvakrat letno. Kot je na javni prestavitvi povedal Andrej Naglič, direktor Katoliškega inštituta, je namen revije ponuditi prostor za znanstvene objave sodelavcem Inštituta, njeno poslanstvo pa približevanje vrednot s prakso ter odgovarjanje na dogajanje v Cerkvi ter na etične dileme v družbi. Revija želi odgovarjati na vprašanje, kaj lahko etika pove stroki, njena prva številka pa je posvečena aktualni papeški okrožnici Laudato si’. Avtorji prispevkov v reviji so sicer redni sodelavci Inštituta, k sodelovanju pri prispevkih pa vabijo tudi nove sodelavce. Prav tako si ustvarjalci revije želijo naročnikov na revijo, ki bo dostopna tudi na spletu.

renov1Rektor Katoliškega inštituta dr. Anton Stres je naslov revije povezal s prvo socialno okrožnico Rerum novarum papeža Leona XIII., kar kaže na njeno poslanstvo. Revija namreč želi biti glasnica družbenega nauka Cerkve. Družbeni nauk Cerkve je po dobrem stoletju našel svoje mesto v Cerkvi kot teološki nauk, ki zahteva izpeljavo konkretnih sklepov za družbeno ravnanje, pravi Stres. V prvi številki Res novae se tako avtorji ukvarjajo z okoljsko etiko ter učinkih tudi na politične odločitve. Anton Stres pričakuje velik odmev revije, saj se ukvarja s temami, ki naj sežejo vse do zakonodajnih učinkov. V tem vidi rektor tudi poslanstvo Katoliškega inštituta, ki po njegovih besedah v tem letu stopa iz ozadja v ospredje, “v svetlobo jasnega dne.”

Skupaj z revijo se je kratko predstavila tudi Fakulteta za poslovne vede, ki deluje v sklopu Katoliškega inštituta. Dekan dr. Zoran Vaupot je povedal, da fakulteta trenutno deluje na 80 odstotkih organizacijskega dometa, izvajajo namreč štiri od petih letnikov oz. tri več kot lansko akademsko leto. Tako so po besedah dekana dokazali, da imajo svoj prostor na trgu, še ‘večje obrate’ pa pričakuje od januarja 2017 naprej. Načrtujejo še dvakrat večji vpis študentov, pri čemer je njihova zaveza ohranjanje kvalitetne študija.