Reporter, Demokracija: Zaradi KPK policija zaslišuje Brščiča, Cukjatija in Šturma

brscicBernard Brščič ni edini, ki si je zaradi izjav o KPK in njenem predsedniku Goranu Klemenčiču na grbo nakopal policijo. Zaradi nastopa na javni tribuni Zbora za republiko je bil na policiji zaslišan France Cukjati, policija pa je zaslišala tudi predsednika ZZR Lovra Šturma.

Cukjati pravi, da je na tribuni ZZR v Lenartu O poročilu KPK v zvezi z Janezom Janšo govoril le to, kar se je že takrat govorilo v javnosti, in da je sam povzel kritike, ki jih je slišal od drugih. “S takim ravnanjem in z demagoškimi javnimi nastopi predsednika komisije, ki niso v ponos resnemu državnemu organu, me je KPK sama izzvala, da sem se kot kritičen državljan tudi sam javno oglasil,” je svoj nastop na tribuni pojasnil Cukjati.

Dodal je še: “Tudi ne vem, zakaj ne bi smel biti kritičen do protikorupcijske komisije, ki ni nedotakljiv državni organ, saj nima statusa sodišča, pred časom pa je bila na sodišču (v primeru Igor Prodnik) celo obtožena in obsojena.”

Objavljamo dodatno pojasnilo k uradnem zaznamku o izjavi, ki jo je Cukjati dal na policiji.

Dne 3.9.2013 sem v vaših prostorih dal izjavo na očitano mi kaznivo dejanje žaljive obdolžitve.  V svojem odgovoru na vaše vprašanje pa sem bil premalo razumljiv, zato prvi odstavek izjave dopolnjujem z naslednjim:

»O poročilu KPK v zvezi z Janezom Janšo sem na javni tribuni v Lenartu govoril le to, kar se je že takrat govorilo v javnosti. Tudi osebno name so se ljudje obračali celo z ostrejšo kritiko poročila KPK, kot pa sem te govorice na javni tribuni sam povzel. Celo s strani pravnikov in drugih strokovnjakov je bilo že takrat slišati opozorila, da je v tem poročilu utemeljevanje težkega očitka korupcije nenavadno lahkotno in neprepričljivo. S takim ravnanjem in z demagoškimi javnimi nastopi predsednika komisije, ki niso v ponos resnemu državnemu organu, me je KPK sama izzvala, da sem se kot kritičen državljan tudi sam javno oglasil. Navsezadnje je komisija na tako sporen način obdolžila pomembnega državnika, ki je tudi moj osebni prijatelj. Tudi ne vem, zakaj ne bi smel biti kritičen do protikorupcijske komisije, ki ni nedotakljiv državni organ, saj nima statusa sodišča, pred časom pa je bila na sodišču (v primeru Igor Prodnik) celo obtožena in obsojena.«

Franc Cukjati, dr.med.

Vir: Reporter

Foto: radio Ognjišče