Reporter: Obrambni minister Veber politično zlorabil vojaško obveščevalno službo

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je v nenapovedanem nadzoru ugotovila politično zlorabo obveščevalno-varnostne službe Morsa. Minister Janko Veber je službi naročil pripravo analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, kar presega zakonska pooblastila, je pojasnil Matej Tonin (NSi), ki je nadzor vodil.

Pristojna parlamentarna komisija je na današnji seji obravnavala poročilo o omenjenem nenapovedanem nadzoru, ki so ga opravili 9. marca. Kot je v izjavi za medije pojasnil predsednik komisije Branko Grims (SDS) so ugotovili grobo prekoračitev pooblastil ene od obveščevalno-varnostnih služb. Gre za politično zlorabo službe ministrstva za obrambo (Mors) za namene obrambnega ministra, je dejal Grims.

Kot je pojasnil podpredsednik parlamentarne komisije Tonin, je tričlanska nadzorna komisija, ki sta jo poleg njega sestavljala še Žan Mahnič (SDS) in Matjaž Nemec (SD), želela preveriti, ali služba deluje v skladu z zakonom in zakonskimi pooblastili. Od direktorja Gorazda Rednaka, ki je mandat nastopil novembra lani, so zahtevali, naj jim predstavi vse zapisnike sej kolegija, ki jih je imel novembra in decembra lani. V njih so našli zapisan tudi sklep, ki službi nalaga, naj za ministra za obrambo pripravi analizo pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, je dejal Tonin.

Po njegovih besedah so direktorja službe opozorili, da so s takšnim sklepom prekoračili zakonska pooblastila ter službo zlorabili v zasebne oz. strankarske namene, saj določbe zakona o obrambi ne dopuščajo zbiranja informacij o privatizaciji družbe. Kot je pojasnil Tonin, jim je direktor odgovoril, da je bila to ena od prvih nalog, ki mu jih je naložil minister, ter da je o tem ministru tudi poročal.

Več lahko preberete na strani Reporterja.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.