Radio Ognjišče: Žrtev povojnih pobojev so se spomnili tudi v Krakovskem gozdu

Ena od žalnih slovesnosti v spomin na žrtve povojnih pobojev je bila tudi na kraju množičnega morišča v Krakovskem gozdu v Kostanjevici na Krki. „Nismo še odstranili plevela, nismo še odstranili tega grmovja, ki prekriva našo zgodovino in vse to moramo narediti,“ je po navedbah Ženskega odbora SDS Krško dejal osrednji govornik in raziskovalec povojnih grobišč Marko Štrovs.

Slovesnosti ob spominu na žrtve pobojev konec maja 1945 so se udeležile tudi predstavnice Ženskega odbora SDS Krško. Zbrane je nagovorila mag. Martina Prevejšek, ki je dejala, da se „danes, na tem kraju groze in zločina, mučenja in trpljenja, spominjamo vseh tistih ljudi, ki so bili, bežeč pred komunističnim režimom, v načrtovanih skupinskih umorih po koncu vojne ubiti brez sodbe na najbolj krut način in da je danes čas, da našo družbo zbudimo in ozavestimo, da postane toliko duhovno zrela, da ta dejanja obsodi, tem žrtvam povojnega komunističnega nasilja pa da pravico do imena in priimka ter pravico do dostojnega pokopa na sveti zemlji“.

Obredno molitev za vse žrtve ter križ, ki ga je izdelal Ciril Škedelj, je po navedbah Ženskega odbora SDS Krško blagoslovil župnik s Kostanjevica na Krki Jože Miklavčič. V svojem govoru je opisal besede pričevalke R. B. iz Cerkelj ob Krki, ki v tistem krutem času s svojo družino ni bila izgnana v Nemčijo. Pripovedovala je,„kako žalostna in dolga procesija starčkov, žena in otrok, ki so jih še čisto majhne vozili v samokolnicah, je ob koncu vojne romala skozi vas. Tudi prebivalci Oštrca in drugih vasi so videli procesijo ljudi, ki so bežali iz Hrvaške in njihovo življenje se je zaključilo v tem gozdu“. Domačini pričevalci so svojim potomcem pripovedovali, kako so morali z zemljo pokrivati gomile trupel otrok, mater, žensk in starcev. In te gomile so še danes vidno razpredene na treh moriščih v Krakovskem gozdu.

Več: radio Ognjišče