radio Ognjišče: Jordan, Jambrek, Senčar in nadškof Stres za Radio Ognjišče spregovorili o EU

25. marca leta 1957 so Nemčija, Francija, Italija, Belgija, Nizozemska in Luksemburg podpisale pogodbo o ustanovitvi Evropske gospodarske skupnosti, ki je zasnovala skupni evropski trg in postavila temelj prostemu pretoku ljudi, blaga, kapitala in storitev. Takrat je šest držav podpisalo tudi pogodbo o Evropski skupnosti za jedrsko energijo. Oba dokumenta sta bila podpisana v italijanski prestolnici, zato se ju je prijelo ime rimski pogodbi.

Ob 60. obletnici se vrstijo razprave o tem, kje se nahaja povezava in kam bi utegnila zapluti. Precej so jo ranile različne krize, pika na »i« je bila odločitev Velike Britanije, da izstopi iz nje. Prihodnost sedemindvajseterice je bila tema oddaje Pogovor o na našem radiu, v kateri so sodelovali Romana Jordan, Peter Jambrek, nadškof Anton Stres in Igor Senčar.

Nekdanja evropska poslanka Jordan ocenjuje, da je vrzel med tem, kaj o politiki Evropske unije čutijo ljudje in kaj se resnično dogaja, čedalje večja. »V nekem trenutku se je očitno ta vrzel morala razpeti tako, da smo jo vsi opazili.« Meni, da smo se znašli v položaju, ki zahteva od vseh politikov opredelitev do različnih tveganj. »Ko govorimo o evropski politiki se seveda moramo zavedati, da imamo dejansko neke politike, ki so na evropskem nivoju, v Bruslju, in oblikujejo evropsko politiko, ampak glavno besedo pri tem pa imajo vendarle politiki, ki delujejo na nacionalnem nivoju,« pravi Jordanova.

Več: Radio Ognjišče