R. Trdan, Domovina.je: Spremembe, ki se tičejo le 8 % Slovencev, nam prodajajo kot davčno reformo

Nedavni odstop ministra Mramorja je bil, sodeč po odzivih, kljub številnim težavam in aferam, za večino presenetljiv. Zlasti po tem, ko je v javno obravnavo po lanskem neuspelem poskusu le pripeljal predlog “mini” davčne reforme, ki naj bi razbremenila nižji in srednji sloj.

Preverili smo, koliko Slovencev pravzaprav predlagane spremembe zadevajo in kakšne dohodninske lestvice imajo nekatere druge države. Pri tem smo ugotovili dvoje: Slovenci imamo eno najvišjih obdavčitev prihodkov na svetu in davčna reforma odhajajočega ministra tega ne bo spremenila.

Slovenci plačujemo eno najvišjih dohodnin na svetu

Poleg socialnih, zdravstvenih in drugih prispevkov so naše plače obremenjene tudi z davkom od dohodka oz. z dohodnino. Osnovo za dohodnino zmanjšujejo olajšave (splošna, za vzdrževane družinske člane ipd.).

Sistem olajšav je po državah urejen zelo različno, zato so neposredne primerjave obdavčitve težke.

Splošna olajšava v Sloveniji nad 12.570,89 € letnih dohodkov znaša 3302,70 €, v Avstriji pa je denimo kar trikrat višja – znaša okrog 11 tisoč €. Avstrijci imajo tako ugodnejšo dohodninsko lestvico in obenem še precej višjo olajšavo, zato plačujejo precej nižjo dohodnino, kot denimo Slovenci. Od tod tudi zaplet z delavci migranti v Avstriji, saj Slovenija zahteva razliko zase.

Enostavneje od olajšav je primerjati dohodninske lestvice. Za primer smo vzeli Slovenijo, Avstrijo, Italijo, Slovaško in Avstralijo.

Slovenija ima, glede na preostale države visoko obdavčene že rahlo nadpovprečne plače, davčna stopnja 50 % pa se v Sloveniji začne že pri 70.907,20 evrih letnega zaslužka. Poleg tega kar nekaj držav najnižjih dohodkov za razliko od Slovenije nima obdavčenih.

V Avstraliji se denimo do 18,200 ameriških dolarjev letnega prihodka dohodnina sploh ne plačuje, Slovenija pa rezidentu pri tej vsoti pobere že 27 % prisluženega denarja.

Pri dobrih 70 evrskih tisočakih letno, ko Slovenci že pol prisluženega “doniramo” državi, prebivalcem dežele “tam spodaj” ta vzame le največ 21,9 % prisluženega.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.