R. Čakš, Kam greš?!: Bratuškova v poslanici šolarjem …

Želim vam, da bi postali egoistični povzpetniški samohvalni stremuhi

Alenka Bratušek bo evropska komisarka, kar je najvišja in najbolje plačana politična funkcija namenjena Slovencu v Evropski uniji. Donosne evropske službe postajajo nagrade za zavožene domače politične kariere in porazne volilne rezultate odsluženih politikov levice. Spomnimo se Toneta Ropa, Milana Cvikla in številnih drugih funkcionarjev nekdanje »velike LDS« … danes jih najdemo v raznih evropskih finančnih institucijah, daleč od oči, srca in spomina slovenskih državljanov. Kaj si ljudje ob tem mislijo, jih ne zanima dosti. Ugledno delovno mesto in lepa mesečna vsota na tekočem računu jim da vedeti, da so oni nad vsem tem; oni so pametnejši, spretnejši, so zmagovalci.

In Alenka Bratušek je zmagovalka. Miljenka sistema kadrovske selekcije, v kateri neznana državna uradnica omejenih strokovnih, intelektualnih in osebnostnih kapacitet čez noč postane predsednica vlade, nato pa še glavna pretendentka za stolček evropske komisarke. In vse to, zamislite si, praktično brez podpore ljudstva. Edinkrat, ko je pri državljanih preverila zaupanje v njene voditeljske kompetence, ji je prikimalo le 4 % udeležencev volitev.

A napak bi jo bilo za vse to obsojati. Ona je zgolj sistemska naplavina s pravim političnim pedigrejem, ki je v danem trenutku izkoristila priložnost, da v zameno za podporo Slovenije konkretni evro-politični odločitvi iztrži nekaj zase. Zakaj bi to bilo sporno, saj gre vendar za politiko?! Človek bi bil navsezadnje izvoljen tudi brez slovenske podpore in zakaj ne bi k neizogibnemu pragmatično pristavila svojega lončka? Kakšni etično-moralni pomisleki vendar, zanje v tem svetu ni prostora.

Pa vendarle, če bi želeli moralizirati, bi sedaj zapisali, da pri kritiki Alenkinega samoimenovanja nikakor ne gre za pregovorno slovensko »faušijo«, ampak za željo, prizadevanje, da bi se na vrh hierarhične lestvice naše družbe povzpeli sposobni ljudje s pristnimi, zdravimi človeškimi vrednotami: osebno integriteto, etiko, poštenjem, dostojanstvom, solidarnostjo, empatijo, skromnostjo … Navsezadnje smo vse to poosebljeno izvolili na zadnjih volitvah.

Več lahko preberete na blogu Kam greš?!

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.