Obiščimo najstarejše slovensko mesto Ptuj

Mesto Ptuj velja že od nekdaj za najstarejše v Sloveniji. Ustanovili so ga Kelti v okviru Noriškega kraljestva na osnovi naselbine iz mlajše kamene dobe. Rimljani so naselbino, ki je bila zgrajena ob daleč najbolj pomembnem prehodu preko Drave, preimenovali v Poetovio. Tu je bila naseljena cela rimska legija in sicer XIII Gemini, zraven pa še pomožne čete. Vse skupaj je Poetovio spremenilo v največje antično mesto na območju današnje Slovenij, saj je v samem mestu živelo 10.000 prebivalcev, z okolico pa celo 30.000.

Ptuj je najstarejše slovensko mesto, razpeto med vinorodnimi griči in reko Dravo

Ob zatonu antike je šlo vse v »maloro«. Mesto Ptuj je ležalo ob prometnici, ki je plemena ob rimski meji vodila naravnost v Italijo. Mesto so konec 4. stoletja opustošili Goti, naslednje stoletje Huni, pa še Slovani stoletje kasneje.

Ves srednji vek se mesto je zlagoma pobiralo. Leta 795 je Ptuj prišel pod frankovsko oblast, nato pa pod oblast Pribine in Koclja. Tu je bila meja med Salzburško in Oglejsko nadškofijo.

Mesto je zlagoma raslo, zrasli so novi mostovi, prišla je železnica, mesto danes šteje kakih 18.000 prebivalcev, ima prelepo ohranjeno srednjeveško mesto z veduto mestnega gradu, kopico antičnih najdb in prireditev, ki jo poznamo vsi: kurentovanje.