Protiustavno delovanje časopisne hiše Delo

IZJAVA ZA JAVNOST. Delo je 31.8.2012 v članku z naslovom: »Ni nujno, da bo Peter S. privolil v testiranje v Ljubljani« napadlo strokovno delo Inštituta za sodno medicino, ki ga vodi dr. Jože Balažic. Delo napada strokovnost Inštituta za sodno medicino in njenega vodjo brez strokovnih argumentov. Za dvomljivo strokovnost inštituta je po njihovem dovolj dejstvo, da je njegov vodja, dr. Jože Balažic, katoličan, ki se je javno opredelil proti spornemu Družinskemu zakoniku.  To je nezaslišan napad na svobodo veroizpovedi v naši državi, v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije, ki prepoveduje vsakršno diskriminacijo na podlagi pripadnosti katerikoli verski skupnosti.

Si predstavljate odziv »strokovne javnosti« in medijev, če bi neka mama rekla, da ne da otroka v razred, ker je učiteljica ateistka? Ali pa, da bi tožena stranka na sodišču izpodbijala verodostojnost sodnika, ker je ateist? Buren odziv bi bil v obeh primerih upravičen.  Kdo se je pa sedaj oglasil, ko je zaradi svoje veroizpovedi na strokovnem področju napaden kristjan? Žal se jih je malo oglasilo.

Po kristjanih lahko vsak tolče, kolikor hoče, pa se ne bo nihče zganil. Tudi mi sami ne. Ali smo morda kristjani tudi zato žrtve tolikih vsakodnevnih krivic, ker se nikoli nihče ne zgane? Ker tudi sami kristjani te krivice razumemo kot nekaj samoumevnega. Saj ni potrebno, da bi se ne vem kako borili. Dovolj bi bilo, da bi kulturno, javno in množično podprli našo pravico, da smo ponosni kristjani. Zakaj se skrivamo? Zakaj skrivamo svojo vero? Zakaj ne ponesemo več vstajenjskega veselja med ljudi, s katerimi živimo? Dovolj bi bilo, da bi si upali javno priznati, da smo kristjani in da smo na to ponosni. V službi, med prijatelji, znanci, v šoli … Molimo, da bi to zmogli.

Že sam Jezus je napovedal, da naša vera verniku prinaša tudi nasprotovanje in preganjanje. Nič novega torej, kristjan mora to vzeti v zakup. Vendar pa mu o tem ni treba biti tiho, na to lahko opozori, prav je celo, da moli za svoje preganjalce, kot je molil Jezus sam. Preganjalec ima vedno možnost, da se spreobrne. Kot se je Savel v Pavla. Savel je moral za spreobrnjenje preliti kri mučenca Štefana, da je postal Pavel …

Kristjani torej vemo, da se nam dogajajo krivice, znamo z njimi živeti in potrpeti. Vendar pa ni treba, da se s tem samo sprijaznimo, ampak si moramo prizadevati, da jih bo čim manj. Zaradi nas samih in zaradi preganjalcev.

Ob tej priložnosti izrekam dr. Jožetu Balažicu iskreno spoštovanje za dolgoletno predano visoko strokovno delo ter tudi zato, da ne skriva svoje vere, kljub temu da ga zaradi nje preganjajo.

Tilen Mlakar, Ljubljana

Foto: Medicinska fakulteta, katedra za sodno medicino