Program MEPI na GCC prepoznavajo kot dragocen prispevek k celovitemu razvoju mladostnikov

Prejemniki priznanj MEPI; podelitev so pripravili v Narodnem domu v Celju. Na desni v drugi vrsti stoji ponosni ravnatelj GCC.

Mednarodno priznanje za mlade (MEPI) je od leta 1956 svetovno priznan program osebnostnega razvoja, ki mlade spodbuja h kakovostnemu preživljanju prostega časa in jim pomaga odrasti v odgovorne, samozavestne ljudi, pripravljene na življenjske izzive. Sestavljen je iz treh stopenj: bron, srebro, zlato, in štirih področij: veščine, šport, prostovoljstvo in avanturistične odprave.

Na začetku šolskega leta 2021/22 so se razveselili prvih prejemnikov zlatega priznanja

Pred sedmimi leti, v šolskem letu 2014/15, je k programu pristopila tudi Gimnazija Celje – Center (GCC). MEPI je postal ena najbolj prepoznavnih obšolskih dejavnosti, ki vsako leto pritegne številne dijake. Letos pri programu na bronasti, srebrni in zlati stopnji sodeluje 41 dijakov, v mentorski ekipi pa pet učiteljev, doslej pa se je programu priključilo že več kot 250 dijakov. Program na šoli prepoznavajo kot dragocen prispevek k celovitemu razvoju mladostnikov, zlasti na področju timskega dela, vzpostavljanja in negovanja odnosov, številnih življenjskih veščin in prostovoljstva.
Letošnje, pokoronsko leto je bilo na področju MEPI-ja prelomno. V septembru so se na GCC namreč razveselili prvih 18 prejemnikov zlatega priznanja, šola pa je zelo aktivno sodelovala tudi pri pripravi te pomembne slovesnosti, ki je 4. septembra 2021 ob prisotnosti predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekala na Starem gradu Celje.

Letos so v programu MEPI izvedli, kot je bilo načrtovano, tudi priprave na pustolovske odprave

Po dveh letih so tokrat zopet vse aktivnosti potekale tako, kot je bilo načrtovano – v živo, GCC pa pri izvajanju programa zelo intenzivno sodeluje z alumni Društvo GCC, s III. osnovno šolo Celje in Šolskim centrom Celje. V letošnjem šolskem letu so tako več kot uspešno izvedli priprave na pustolovske odprave. Te so jeseni potekale na CŠOD Gorenje, januarja in aprila pa v obliki vikenda MEPI tudi na GCC. Udeleženci so urili v različnih mehkih in trdih veščinah, ki so nujne za uspešno opravljeno odpravo, ki jo morajo mladi opraviti brez mobilnih telefonov in drugih digitalnih pomagal.
Maja in junija so tako na GCC izvedli dve dvodnevni odpravi na bronasti in eno tridnevno na srebrni stopnji. Obe junijski – srebrna po Pohorju in bronasta po Posavskem hribovju – sta za udeležence in mentorje predstavljali poseben izziv. Neznosna vročina in nepredvidljive nevihtne celice so preizkušale njihove sposobnosti prilagajanja in hitrega odločanja. Na koncu so zmagale izkušnje in povezanost skupin, ki so bile odločene, da pridejo do cilja. Srebrnike sedaj čakajo enoletne priprave na novo mednarodno odpravo v tujini, ki jo bodo predvidoma izvedli prihodnje poletje na portugalskem otoku Madeira.

Nad programom MEPI je več desetletij bedel pokojni princ Filip, vojvoda Edinburški

Zanimiv mladinski program, nad katerim je kot častni pokrovitelj in eden izmed ustanoviteljev več desetletij bedel princ Filip, vojvoda Edinburški, temelji na izkustvenem učenju, ki mlade spodbuja k aktivnemu preživljanju prostega časa. Posameznik z mentorjem oblikuje program, prilagojen svojim sposobnostim in željam. Posebnost izvajanja programa v Celju pa je nedvomno zelo dobro povezovanje med šolami, ki sodelujejo v programu. Zelo aktivno ga podpira tudi Mestna občina Celje, ki je v programu spoznala zanimivo neformalno obliko dopolnjevanja mladinskih aktivnosti v mestu. Omeniti je treba tudi to, da prejemniki zlatega priznanja z GCC zelo aktivno sodelujejo v različnih projektih in akcijah nacionalnega urada in skrbijo za promocijo tega edinstvenega programa med mladimi.

Fotografije so iz arhiva GCC.