Pričevalci: Mara Rijavec

Mara Rijavec, foto: RTVSLO.
Mara Rijavec, foto: RTVSLO.

Na sporedu v torek, 26. 5. 2015 ob 23.40 na TV Slovenija 1.

Ponovitvi: v četrtek, ​28.​ 5. 2015, na TV Slovenija 2, ob 16.20 uri in v nedeljo, ​31. 5. 2015, na TV Slovenija 3, ob 9:05 uri.

Skoraj 90-letna primorska učiteljica, Mara Rijavec, iz ugledne, narodno zavedne družine na Trnovem pričuje o času fašizma, ko je oče izgubil službo in zlasti razdejanju, ki je vas na robu Trnovskega gozda prizadela med drugo svetovno vojno. Najbolj živo ima pred očmi maj 1945, ko so partizani zasedli Gorico in s tovornjaki odvažali nedolžne ljudi, ki so jih potem pobili in zmetali v enega od brezen, ki stoji na njihovi zemlji. Kljub sodelovanju s partizani so bili, kot premožna družina, deležni razlastitve in šikaniranj nove oblasti, kot učiteljica pa je svojo vero lahko gojila le skrivaj. V današnji šoli pogreša avtoriteto in domovinsko vzgojo. Kljub številnim preizkušnjam iskriva pričevalka izžareva dostojanstvo in plemenitost okolja, v katerem je bila vzgojena in mu je ostala zvesta.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.