Celice splavljenih otrok v uporabi pri izdelavi cepiva proti covid-19

cepivo proti koronavirusu covid-19
Cepivo proti koronavirusu covid-19, ki ga razvijajo nekatera farmacevtska podjetja, ni brez etičnih zadržkov, saj se pri njegovi izdelavi uporablja celice splavljenega otroka.

V svetu več raziskovalnih podjetij hiti pripravljat cepivo proti koronavirusu covid-19, največ pozornosti pa je deležno cepivo, ki je hkrati tudi najbolj kontroverzno, saj vsebuje tudi celice teles splavljenih otrok. Članek Stevena Ertelta o tem je bil objavljen na spletnem portalu Lifenews.com

Čeprav takim cepivom močno nasprotujejo voditelji gibanj, ki si prizadevajo, da bi bilo manj splavov, in voditelji Cerkve in čeprav so na razpolago tudi druge sestavine, še vedno veliko raziskovalskih ekip pri delu uporablja celice splavljenih otrok. Med njimi sta tudi Janssen Research & Development, ZDA, hčerinsko podjetje Johnson & Johnson, in Univerza Oxford skupaj s podjetjem AstraZeneca; pri slednji ekipi se lahko zgodi, da bosta prvi dali na razpolago cepivo v ZDA.

Kdo bo s cepivom za covid-19 prvi na trgu?

Ekipa Oxford/AstraZeneca se pojavlja na prvem mestu v tekmi v izdelavi cepiva koronavirusu covid-19; aprila in maja so v fazi kliničnega preskušanja cepiva v petih britanskih bolnišnicah cepili 1077 zdravih ljudi v starosti med 18 in 55 let. V medicinski reviji Lancet so objavili, da se cepivo izkazuje kot varno in v prvi fazi preizkušanja na ljudeh povzroči močan imunski odgovor. Izkazalo se je tudi, da človeškemu telesu pomaga tvoriti protitelesa s telesnimi celicami B, kar bo lahko zelo pomagalo pri premagovanju virusa v prihodnosti.

Toda cepivo proti koronavirusu covid-19 ni brez etičnih zadržkov

Ekipa oxfordske univerze razvija cepivo z uporabo celične linije HEK 293. Ta celična linija je bila izvorno ustvarjena iz tkiva ledvice nerojenega otroka, abortiranega leta 1972.

Zakaj pa potrebujejo človeške celične linije?

Cepivo je sestavljeno iz mrtvih ali oslabljenih virusov, ki so vneseni v človekovo telo, kjer naj aktivirajo obrambo telesa proti virusu, ne da bi človek ob tem zbolel. Pacient, ki ima močno obrambo, torej je imun, ne bo zbolel. Za pripravo cepiva pa morajo virus gojiti na celicah v laboratoriju. Tukaj pa se pojavi etična težava, saj veliko razvijalcev za to uporablja celice kirurško odstranjenih človeških zarodkov, torej splavljenih otrok. Podobno lahko tudi virus pridobivajo iz splavljenih otrok, ki so jih okužili z določenim virusom. O tem je pisala Lucia Gómez-Tatay v članku, objavljenem v Cuadernos de Bioetica

Britanski zdravnik dr. Anthony McCarthy, tudi nasprotnik splava, je spregovoril o teh moralnih zadržkih.

»Za tiste, ki vidijo v splavu neupravičen odvzem življenja nerojenemu otroku, takšna uporaba produktov na podlagi splava, celo celične linije, pridobljene iz originalnega tkiva, pomeni pošiljanje škodljivega družbenega sporočila o vrednosti človeškega življenja v zgodnji fazi,« je dejal. Povedal je tudi:

»Celo tisti, ki splavu sicer ne nasprotujejo, bodo lahko imeli resne moralne pomisleke v zvezi z dejavnostjo, za katero se zdi, da iz koristoljubja uporablja dele telesa nerojenega otroka. Družba mora spoštovati prepričanje teh svojih članov, ki zagovarjajo nedotakljivost človeškega življenja od spočetja do naravne smrti niti ne želijo biti vpleteni v nobeno dejanje, pri katerem bi se lahko čutili krivi neupravičenega odvzema življenja.«

Da se tudi drugače, a nekateri še zagovarjajo uporabo celic splavljenih otrok

Nekatera cepiva proti koronavirusu covid-19 so razvita, ne da bi ob tem uporabljali celice telesa splavljenega otroka, ampak pri tem uporabljajo rastlinske ali živalske celice, na primer celice mrčesa, rastline tobaka ali jajčne celice hrčka. Raziskovalna ekipa Imperial College London pa razvija sintetično cepivo, torej brez uporabe celic. Pri tem tisti, ki se zavzemajo za človeško življenje, nimajo pomislekov.

Nekateri raziskovalci kljub temu zagovarjajo uporabo celic splavljenih otrok za izdelavo cepiv. Raziskovalka na univerzi v Pittsburghu Andrea Gamboto trdi, da so celične linije, pridobljene iz abortiranih otrok, bolj uporabne kot tiste, ki so pridobljene na etično nesporne načine: »Gojene živalske celice (ne človeškega izvora) lahko proizvajajo iste proteine, vendar so jim lahko dodane različne molekule sladkorjev, ki lahko v primeru cepiva ne izzovejo močnega in specifičnega imunskega odziva.«

So tudi znanstveniki, ki se ne strinjajo s tem. Na Charlotte Lozier Institute so prepoznali šestdeset možnih tretmajev za virus, ki so jih preiskovali tako, da so pri tem uporabljali snovi, ki jih ne pridobivajo iz telesc splavljenih otrok.

Sestavljen je seznam izdelovalcev cepiva na ta in oni način

Ugledna raziskovalca dr. James L. Sherley in dr. David A. Prentice sta pred kratkim pregledala cepiva, ki jih razvijajo proti koronavirusu covid-19. Nato sta objavila ločena seznama etično pridobljenih in neetično pridobljenih cepiv. Našla sta vsaj deset podjetij, ki pri razvoju cepiva proti koronavirusu ne uporabljajo celičnih linij iz splavljenih otrok.

Za razvoj cepiva brez uporabe delov telesa splavljenih otrok si prizadevajo vsa gibanja za življenje; v času koronakrize so še glasneje opozarjala znanstvenike, naj v prizadevanjih za razvoj ustreznega cepiva vztrajajo pri etičnih standardih. Takšen razvoj podpira, tako materialno kot moralno, tudi Katoliška cerkev v Kanadi. V ZDA je Trumpova administracija v letu 2018 namenila dvajset milijonov dolarjev za raziskovanje etično sprejemljivih načinov pridobivanja cepiva.