Prepričljivo branje

Slovenija 2041 - naslovnica_OK.inddOb božičnih in novoletnih praznikih sem prebiral novo knjigo z naslovom Slovenija 2041 (izdala jo je Družina, 2016). Aleš Maver, urednik, je zbral petnajst zavzetih avtorjev, ki so razmišljanja naravnavali na čas po novem četrt stoletju samostojne Slovenije.

Kaj vse so si avtorji domislili in zapisali?! Zlata nit prispevkov je domoljubje, domovinska zavest, zavzetost za Slovenijo s krščanskimi koreninami – za vse tisto, kar je zares naše, kar smo podedovali od naših prednikov. A ne samo to, pogledi so usmerjeni tudi v potrebe današnjega in jutrišnjega časa. Gre za bodoče razmere, ki naj bi bile dobre za nas vse, kakor želi Klara Marija Keršič, študentka, najmlajša izmed piscev. Boljše čase bomo dosegli z močjo duha in resnice, pravi mlada pravnica Urška Makovec. Vem, kaj moram storiti, pravi šport­nik in zgodovinar Tomaž Ivešič. Gospodarstvo mora zaživeti – kako in v čem, stvarno razmišlja gospodarstvenik Matej Kovač. Ko si ranjen, do krvi ranjen, kar velja za celoten slovenski narod, je treba najprej pozdraviti rane in potem iti naprej, poudarja publicist Lenart Rihar. Če hočemo zaživeti civi­lizirano, v skladu z našo kulturo, je treba razgraditi mitologijo, ki nas obdaja in se celo obnavlja, nas nagovarja profesor Aleš Maver.

Za vsakega izmed petnajstih prispevkov bi mogli kaj dobrega in koristnega zapisati, morda se bo komu posrečilo tudi to. Odmevi na to knjigo bi bili v vsakem primeru dobrodošli. Sam naj najprej izrazim veselje nad tem, da se je zbralo toliko nadebudnih mladih Slovencev, ki preudarno in zavzeto razmišljajo o nas, o našem sedanjem trenutku in o tem, kako bi ga mogli, ali bolje, kako bi ga morali izboljšati. Doslej smo, s tem mislim na starejšo generacijo, vzdrževali kolikor toliko sprejemljivo demokracijo in pristno domoljubnost, odslej pa prihaja čas, ko bodo potrebne prave družbene spremembe, vse v smeri »normalne Slovenije«. Mislim in upam, da se takšen čas začenja.

Spričo dosedanjih izkušenj in spričo razmer, ki nas obdajajo, pa so poleg poglobljenih zamisli, ki jih najdemo v knjigi, potrebni še izvedbeni postopki: vse tisto, kar je najtežje. Vprašanje je, kdo in kako bo to storil. Nekaj je gotovo. Izvoliti moramo organe Državnega zbora, v katerem bodo prevladovali strokovno usposobljeni, pošteni in domoljubni Slovenci. Storiti je treba vse, kar je mogoče, da bi se to uresničilo. Nikakor ne smemo več opuščati rednih volitev ali voliti kogarkoli. Neodgovornost za skupno usodo je naša velika rana. Čeprav so volitve še daleč, se kristjanom spet »prilizujejo« ljudje s pohvalo kakšnega župnika, celo škofa in podobno, da bi nas spet zbegali, da bi volili tiste, ki se nam nasmihajo ali obljubljajo »mitološko« prihodnost.

Pripis: naročilo knjige tudi na Časnik.si