Prejeli smo: ZNP protestira proti zlorabi tožilstva za pregon Bojana Požarja

znpZdruženje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro protestira zoper preiskavo, ki jo zoper novinarja in urednika Bojana Požarja vodi Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri Specializiranem državnem tožilstvu RS. Požar je namreč te dni kot osumljenec prejel vabilo na zaslišanje na omenjenem oddelku, ki ga je objavil na Twitterju. Osumljen je izdaje tajnih podatkov Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova), žaljive obdolžitve nekdanjega direktorja Sove Sebastjana Selana in žaljive obdolžitve takrat zaposlenega na Sovi Sandija Bonace. Omenjena kazniva dejanja naj bi storil, ker je 3. maja 2013 na www.pozareport.si objavil članek z naslovom »Dokazi o prisluhih Sove. Agenti beležili vse živo, celo besedico fu…i?!«, ki je govoril o tem, da je Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2011 prisluškovala nekaterim politikom in znanim Slovencem.

Po prepričanju ZNP gre pri pregonu za eklatantno zlorabo uradnih organov oziroma tožilstva za pregon novinarjev. Da novinarji ne morejo biti predmet pregona zaradi izdaje tajnih podatkov, ko gre za javni interes, se je v zadnjem času bolj ali manj poenotila strokovna, novinarska in politična javnost. Pripravljene so tudi zakonske spremembe, ki bodo to v Kazenskem zakoniku eksplicitno določile. Jasno namreč je, da so tajne podatke dolžni varovati uradni organi in ne novinarji. Ti podatke lahko objavijo, ko so ti v javnem interesu, kar velja tudi za ta primer.

Povsem nedopustno tudi je, da tožilstvo Požarja preganja zaradi žaljive obdolžitve nekdaj vodilnih ljudi na Sovi. Če slednji menijo, da je novinarjevo pisanje škodilo njihovi časti in imenu imajo po trenutni zakonodaji na voljo zasebne civilne tožbe, nikakor pa pregona v njihovem imenu ne morejo izvajati uradni organi, z javnimi sredstvi. Na slednje v ZNP opozarjamo že več let, pred nedavnim pa smo zvezi s tem pripravili tudi predlog zakonskih sprememb, ki smo jih poslali pravosodnemu ministru.

Sprašujemo se tudi, kako lahko pregon zoper novinarja vodi Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri Specializiranem državnem tožilstvu RS. Omenjeni oddelek lahko po zakonu preiskuje le kazniva dejanja, ki jih naredijo uradne osebe s posebnimi pooblastili, kot so denimo policisti in uslužbenci obveščevalno varnostnih služb, nikakor pa nima pristojnosti, da bi preiskoval domnevna kazniva dejanja novinarjev. V ZNP zato pričakujemo ustrezen odziv tistih, ki so zadolženi za nadzor nad zakonitim delovanjem državnega tožilstva.

Upravni odbor ZNP

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.