Prejeli smo: Proti zavrnitvi pobude Eden izmed nas

oneofusIzjava za javnost izvršnega odbora evropske državljanske iniciative “Eden izmed nas” po zavrnitvi pri Evropski komisiji

Izvršni odbor državljanske pobude »Eden izmed nas« izraža veliko nestrinjanje s poročilom Evropske komisije 27.maja, v katerem ta izjavlja, da ne bo sprožila nobenih nadaljnjih postopkov v zvezi z evropsko državljansko pobudo »Eden izmed nas«. Takšna odločitev je v nasprotju načelu participialne demokracije, ki jo je uveljavila Lizbonska pogodba, in je na žalost dodaten razlog za nezaupanje v EU med evroskeptiki. V kratkem bomo preučili možnosti ustreznega odziva, npr. pritožbe na Sodišče Evropske Unije za izničenje tega poročila.

Nadalje, v poročilu ni preučena glavna zahteva evropskih državljanov, naslovljena Evropski komisiji, ki je izražena že v naslovu iniciative: prepoznati v človeškem zarodku od spočetja dalje človeško bitje, ki je Eden izmed nas. Zato ne more biti rečeno, da je iniciativa zaključena. Dva milijona evropskih državljanov, ki so podpisali iniciativo »Eden izmed nas« bo vztrajalo pri zahtevi po odgovoru Evropske komisije. Izvršni odbor iniciative širi peticijo zdravnikov, pravnikov in politikov, ki vsak s svojimi kompetencami apelirajo na Evropsko komisijo, naj preuči iniciativo »Eden izmed nas«. S peticijo bo pozvan tudi Parlament, naj sproži o iniciativi celostno debato.

Zaradi občutljivosti vsebine, ki predstavlja globalni mejnik glede človekovega dostojanstva, pravice do življenja in enakopravnosti, podpisnikov pobude Eden izmed nas ne bo ustavila rana, zadana demokraciji v samem srcu evropskih institucij. Za uresničitev zgoraj omenjenih ciljev je nastala nova federacija »Eden izmed nas«, ki deluje naprej na podlagi 2000000 podpisov: ta federacija je stalna struktura med evropskimi institucijami in zagotavlja, da »najmanjši in najšibkejši med vsemi človeškimi bitji« ne bodo spregledani.

Valentina Pikelj, članica koordinacijske skupine Eden izmed nas za Slovenijo

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.