Prejeli smo: Pogovor z Josephom Mussomelijem

Joseph_Mussomeli_DOSŠtudijski center za narodno spravo ob dnevu človekovih pravic vas vabi na pogovor z Josephom A. Mussomelijem, veleposlanikom ZDA v Sloveniji. Srečanje bo na Študijskem centru za narodno spravo, Tivolska 42, Ljubljana, v sredo, 4. decembra 2013 ob 14. uri.

Prizadevanje za spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo človeka sodi med najbolj plemenita prizadevanja človeštva. Zanikanje in teptanje človekovih pravic sta pripeljala do barbarskih dejanj, žaljivih za človeško zgodovino. Zato je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1948 sprejela Splošno deklaracijo človekovih pravic in imenovala 10. december za svetovni dan človekovih pravic. Človekove pravice je zavarovala z močjo pravnega reda.

Dolžnost slehernega posameznika in institucije je skrb za njeno spoštovanje. Kljub našemu civilizacijskemu napredku smo priča, kako krhka in občutljiva je ta pravica in kako hitro se lahko narod, skupina ljudi ali posameznik znajdejo v grozljivem kolesju krivičnosti. Slovensko polpreteklo obdobje je bilo zaznamovano s totalitarnimi sistemi, v katerih so bile drastično kršene človekove pravice in svoboščine, še posebej v prvih letih komunistične vladavine. Kaj je naloga naše generacije, kaj lahko storimo za popravo krivic iz preteklosti in kaj smo dolžni storiti pri ozaveščanju mlade generacije, da se hudodelstva ne bodo več ponovila? O tem in podobnem bo tekla beseda v pogovoru z ameriškim veleposlanikom.

Pogovor bo vodil dr. Jernej Letnar Černič.
Zbrane bo pozdravila dr. Andreja Valič Zver.

Foto: Facebook