Prejeli smo: Ovadba M. Ribičiča Okrožnemu tožilstvu

tozilstvo ribicicRoman Leljak obveščam, da je vrhovno tožilstvo Republike Slovenije 11.10.2013 ovadbo zoper Mitjo Ribičiča poslalo in odstopilo v pristojno poslovanje na Okrožno tožilstvo v Ljubljani, ki je krajevno in stvarno pristojno.

Ovadba je podana na Vrhovno tožilstvo zaradi nadzora nad ovadbo. V tem primeru je ovadba vedno zavedena na Vrhovnem tožilstvu in je mogoče, po potrebi, nadzorno pritožbo zaradi počasnega dela nasloviti na Vrhovno tožilstvo.

Danes 94-letni Ribičič je bil v času po koncu druge svetovne vojne načelnik drugega odseka Ozne (Organizacija za zaščito naroda), kasneje pa je postal vidnejši jugoslovanski politik.

Kakor izhaja iz skrajšane različice kazenske ovadbe poslane medijem, je Ribičič kaznivo dejanje genocida storil s tem, da je vodil, organiziral in logistično izpeljal nasilno izselitev najmanj 16.100 pripadnikov nemške manjšine iz Slovenije med junijem 1945 in septembrom 1946.

Kot dokaz Leljak prilaga posebno poročilo načelniku Ozne za Slovenijo z datumom 13. junij 1945, ki ga je podpisal Ribičič in v katerem piše, da so našli primeren logor, ki lahko sprejme “najmanj 20-25 tisoč Švabov”. Med izselitvijo, v času, ko so bili zaprti v taboriščih, je umrlo najmanj 52 otrok, je v ovadbi zapisal Leljak.

Vojno hudodelstvo pa je Ribičič po Leljakovem mnenju storil, ko je v času med decembrom 1944 in majem 1945 kot komisar brigade IV. operativne cone civiliste brez dokazov uvrščal na sezname domačih izdajalcev, ki so jih po končani drugi svetovni vojni večinoma likvidirali, obsodili na dolgoletne zaporne kazni ali pa prisilno izgnali iz države.

Prav tako je Ribičič v obdobju, ko je bil komisar IV. operativne cone vodil likvidacijo najmanj 33 ljudi, tako vojakov kot civilistov, je prepričan Leljak. Kot dokaz Leljak prilaga seznam teh 33 ljudi in izjave, ki obremenjujejo Ribičiča.

Več: Reporter, Ovaden Mitja Ribičič