Prejeli smo: Ob koncu leta 2016 bo Riga glavno mesto mladih Evrope

rigaEvropsko srečanje mladih, ki ga vsako leto pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja, bo letos prvič gostilo mesto Riga. Približno 25.000 mladih iz cele Evrope in drugod se bo za pet dni združilo na postaji Romanja zaupanja na Zemlji, sprejele jih bodo krščanske skupnosti iz regije, v svojih domovih jih bodo pozdravili prebivalci Rige.

V organizaciji SKAM – Skupnosti katoliške mladine se bo srečanja v Rigi udeležilo tudi 275 mladih iz Slovenije. Pri izvedbi srečanja pa pomaga tudi 18 slovenskih prostovoljcev.

V težkih razmerah, skozi katere gre Evropa, bodo mladi nosili sporočilo miru in sprave. Nekaj poudarkov srečanja, ki jih že lahko izpostavimo:

o Mladi. Mladi med 18. in 35. letom starosti bodo preživeli konec leta na drugačen način, v molitvi, srečanju, deljenju in solidarnosti.

o Evropa. Glede na sedanje napetosti bo prisotnost številnih mladih iz Ukrajine, Belorusije in Rusije imela poseben pomen. To je prvič, da bo Evropsko srečanje mladih potekalo v eni izmed baltskih držav in v državi, ki je bila del nekdanje Sovjetske zveze.

o Gostoljubje. Večina romarjev bo lahko nastanjenih po domovih. Mlade udeležence bo sprejelo več kot 100 Cerkvenih skupnosti.

o Vera. Ob podpori različnih pričevanj iz Latvije bodo mladi romarji povabljeni, da gredo skupaj k izvirom vere. Brat Alois, prior skupnosti, bo objavil štiri predloge za leto 2017 z naslovom “Skupaj odpirati poti upanja,” ki temeljijo na nedavnem taizéjskem srečanju v Cotonouju.

o Edinost. Štirje Cerkveni voditelji –evangeličanski nadškof, katoliški nadškof, pravoslavni metropolit ter škof  Zveze latvijskih krščanskih Cerkva so taizéjsko skupnost povabili, da priredi Evropsko srečanje mladih v Rigi. Pred srečanjem pa bodo mladim sporočila prijateljstva poslali papež Frančišek, vzhodni patriarhi, anglikanski in evangeličanski Cerkveni voditelji ter voditelji reformirane Cerkve.

o Delavnice. Med srečanjem bodo potekale delavnice, odprte za vse, kjer se bodo odvijale najrazličnejše teme o solidarnosti, umetnosti in kulturi ter zgodovini.

Pred kratkim je latvijski predsednik Raimonds Vējonis spregovoril o prihajajočem evropskem srečanju z naslednjimi besedami:

“Več kot tisoč mladih iz cele Evrope in drugih celin se že pripravlja na potovanje v Latvijo. Ob koncu leta bo Evropsko srečanje mladih potekalo v Rigi. Bodimo pripravljeni odpreti vrata svojih domov in svojih src tem romarjem!”

Mladi se bodo na srečanju pogovarjali in iskali rešitve za preproste družbene zaveze, ki jih lahko storimo za grajanje mostov z drugimi kulturami ter z drugače mislečimi v naših vsakdanjih življenjih. Preprosto življenje brez odvečnih materialnih stvari nam omogoča boljše razumevanje vseh socialnih stisk ter nas dela bolj solidarne s trpečimi, vabi pa nas tudi k sožitju, spravi in odpuščanju. Brat Alois nas spodbuja, da smo odprti za dialog, kjer lahko zares prisluhnemo drug drugemu, brez obsojanja in napačnih predvidevanj.