Prejeli smo: Neresnično poročanje o upokojenih nadškofih Stresu in Turnšku

novinarska konferencaNa Slovenski škofovski konferenci v zadnjih dneh z zaskrbljenostjo spremljamo tendenciozno poročanje nekaterih medijev o domnevnem »izgonu in kaznovanju« upokojenih nadškofov msgr. dr. Antona Stresa in msgr. dr. Marjana Turnška. Ob tem poudarjamo naslednje:

1. Na Slovenski škofovski konferenci nismo dobili nobenega dekreta o kaznovanju oz. umiku obeh nadškofov v tujino.
2. Nadškofa sta se za nekaj časa umaknila v zasebnost in se ne bosta pojavljala v javnosti z namenom, da njuna naslednika oz. apostolska administratorja nemoteno opravljata svoje delo.
3. O svojem življenju in delu po upokojitvi sta nadškofa javno spregovorila v intervjuju na Radiu Ognjišče 31. julija 2013.

Odločno tudi zavračamo trditve nekaterih medijev (zlasti POP TV in Kanala A) o t. i. »sprenevedanju« Slovenske škofovske konference, ki naj bi zamolčala domnevni dekret o »izgonu in kaznovanju »nadškofov.

V Sporočilih slovenskih škofij, ki so t. i. uradni list SŠK oz. slovenske Cerkve, sta v številki 9/2013 na str. 190 in 194, objavljena dekreta, ki ju je za nadškofa Stresa in za nadškofa Turnška posredoval prefekt kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet. V njiju piše, da sta se nadškofa odpovedala svoji službi in da sta bila na njuno mesto imenovana že znana apostolska administratorja škof Glavan in škof Lipovšek. V obeh dekretih tudi piše, kakšne pristojnosti imata administratorja po cerkvenem pravu. V omenjenih dekretih pristojne kongregacije ni govora o zasebnem življenju nadškofov po njunem odstopu. V omenjenih dekretih torej ni nič novega, o čemer apostolski nuncij ter nadškofa Stres in Turnšek ne bi spregovorili že na novinarski konferenci ob njunem odstopu.

Trditve o domnevno zamolčanem dekretu glede »izgona in kaznovanja »nadškofov so zavajajoče, neresnične in so uperjene zoper dobro ime Slovenske škofovske konference, obeh upokojenih nadškofov, kot tudi zoper našo versko skupnost.

Vir: TU SŠK