Prejeli smo: Ljubo Sirc bo vedno ostal zgled pokončnosti

ljubo sircV Zboru za republiko smo z veliko žalostjo prejeli obvestilo, da nas je v 97-letu starosti zapustil dr. Ljubo Sirc, ustanovni član Zbora za republiko.

Vse njegovo življenje je bilo posvečeno idealom, ki jih je delil s člani Zbora za republiko, svobodi, tržnemu gospodarstvu in na vladavini prava utemeljeni parlamentarni demokraciji. Za neomajni zagovor le-teh je kot liberalni oporečnik v času totalitarnega komunizma plačal izjemno visoko ceno, smrtno obsodbo na Nagodetovem procesu, kasneje spremenjeno v 20-letno zaporno kazen in zaplembo premoženja. Ljubo Sirc je tudi po prestani kazni ostal nepomirljivi nasprotnik komunizma in je raje kot izdajo svojih idealov in sodelovanje s SDV sprejel desetletja dolgo prisilno bivanje v tujini. V svoji drugi domovini Veliki Britaniji se je po opravljenem doktoratu iz ekonomije hitro uveljavil kot eden vodilnih kritikov socialističnih gospodarstev. V času, ko je tudi na zahodu prevladovalo mnenje o neizbežnosti socializma je ostal neomajen. Na podlagi svoje tragične osebne izkušnje in rigoroznih empiričnih analiz je dokazoval, da socializem nikjer ne deluje in ne more delovati, ker je ena sama intelektualna zabloda. Visoki ideali socializma se po Sirčevem videnju vedno končajo v totalitarni diktaturi. Tretje poti, socializma s človeškim obrazom ni, je samo totalitarna diktatura. Padec berlinskega zidu in propad socialističnih gospodarstev je v celoti potrdil Sirčeva življenjska prizadevanja.

Kljub prisilnemu tujstvu je ostal tesno povezan z domovino in do konca ostal velik domoljub. Samostojno Slovenijo je pričakal z  navdušenjem in velikimi pričakovanji. Po svojih močeh je v procesu družbenih sprememb želel aktivno sodelovati, med drugim tudi z ustanovitvijo Zbora za republiko. Žal se njegova pričakovanja niso uresničila. Spodletela tranzicija, lažni liberalizem, brezpravna država in v zadnjih letih recidiv socializma na Slovenskem so ga navdajali z grenkobo. Temu navkljub je do konca ostajal prepričan, da naša prihodnost mora biti lepša.

Ljubo Sirc bo prihodnjim generacijam slovenskih liberalcev ostal zgled v prizadevanjih za vzpostavitev normalne Slovenije, utemeljene na vladavini prava in tržnem gospodarstvu.

Ljubljana, 3.12.2016

France Cukjati, predsednik