Prejeli smo: Laž o izdaji novice o odstopu nadškofov

Odstop Antona Stresa in Marjana TurnškaDemanti na članek spletnega medija Požareport z dne 3. septembra 2013

Spletni medij Požareport je dne 3. septembra 2013 v članku Njega sumijo. Odstavitev škofov Stresa in Turnška naj bi medijem izdal Saje poročal o nekaterih namigovanjih znotraj cerkvenih krogov, da naj bi novico o odstopu nadškofa Stresa in nadškofa Turnška novinarki Dnevnika Ranki Ivelja izdal podpisani Andrej Saje. Dnevnik je novico o odstopu nadškofov objavil 31. julija 2013, Cerkev pa naj bi bila po poročanju Požareporta tako prisiljena predčasno sklicati novinarsko konferenco na to temo, ki naj bi bila po namigovanjih novinarja Požareporta predvidena šele za september. Da sem podpisani izdal informacijo omenjeni novinarki, naj bi po mnenju prišepetovalcev Požareporta med drugim dokazovalo dejstvo, da sem imel ob koncu opravljanja desetletne službe generalnega tajnika in tiskovnega predstavnika Slovenske škofovske konference (SŠK) intervju v Dnevnikovem Objektivu, kjer me je novinarka Ranka Ivelja prikazala v pozitivni luči.

Vse zapisane domneve o moji izdaji novice o odstopu obeh nadškofov so laž, podtikanje, čisto obrekovanje in jemanje dobrega imena, zato jih odločno zanikam. Od konca aprila 2013, ko sem kolegu Tadeju Strehovcu predal posle, sem se iz javnosti umaknil in novinarjem nisem dajal nikakršnih informacij. To lahko potrdijo tisti novinarji, ki so se v tem času še obračali name in sem vsem odgovoril povedal enako: da sem službo končal, zato naj se za informacije obrnejo na kolega Strehovca oziroma na SŠK. Ne gospa Ivelja ne kak drug novinar – neposredno ali posredno – od mene ni dobil nobenih podatkov ali namigov ne o tozadevnih ne o katerih koli drugih aktualnih vprašanjih. Poleg tega sem bil, razen med 14. in 20. julijem 2013, zadnja dva meseca zaradi spremljanja duhovnih vaj, dopusta in nadomeščanja župnikov na dveh župnijah, odsoten. Za odstop obeh nadškofov sem npr. izvedel v Italiji, kjer sem bil pet dni, od sobote 27., do vključno srede, 31. julija 2013, pozno zvečer, v hribih s prijatelji.

Namigovanju, da naj bi moje posredovanje novice o odstopu nadškofov novinarki Dnevnika dokazoval intervju v Dnevnikovem Objektivu, kjer je bilo moje delo predstavljeno na pozitiven način, se lahko samo nasmejem. V zadnjem mesecu pred koncem mojega drugega petletnega mandata službe sem imel poleg Dnevnika večje intervjuje še za katoliški tednik Družina, katoliški tednik krške škofijeNedelja in Radio Ognjišče, ki so bili prav tako pozitivno sprejeti. Komuniciranje z javnostjo je bila moja glavna služba deset let in v tem času so bili intervjuji, pogovori, pojasnila ter nastopi v različnih medijih nekaj običajnega.

Na podlagi 26. člena Zakona o medijih pričakujem objavo tega demantija na spletnem portaluPožareport, obenem pa želim omenjeni portal in prišepetovalce opozoriti, da je razširjanje neresničnih informacij, ki škodujejo časti in dobremu imenu, kaznivo na podlagi določb Kazenskega zakonika Republike Slovenije.

Andrej Saje