Prejeli smo: Gre za to ali bomo imeli svobodno in raziskovalno novinarstvo

pogledi_show

Izjava Uroša Slaka na novinarski konferenci 10.7.2013

Spoštovane kolegice in kolegi,

z vodstvom RTV Slovenije smo se sredi junija dogovoril, da bo oddaja Pogledi Slovenije jeseni ostala na programu do konca decembra. Po pogajanjih smo prišli do kompromisa in sicer sva se s kolegom Travnom odpovedal julijskem honorarju, nagradi in pristala, da bova s svojim denarjem prispevala 20 odstotkov k morebitnim odškodninskim sodbam.

Vodstvo pa se je zavezalo, da bo oddajo uvrstilo v jesensko programsko shemo, ki jo bo programski svet potrjeval naslednji torek. Ob tem bi rad povedal tudi zelo pomembno dejstvo, da je odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič, uvrstila oddajo v osnutek programske sheme, in da podpira ohranitev oddaje Pogledi Slovenije na programu Televizije Slovenija. Zato sva se od gledalcev oddaje tudi poslovila z napovedjo, da se zopet vidimo prvi teden v septembru.

Toda po zadnji oddaji o Mercatorju se je zgodil preobrat, saj je direktor televizije Janez Lombergar odstopil od dogovora in povedal, da oddaje ne bo uvrstil v programsko shemo, ki jo bodo svetniki potrjevali prihodnji teden. Ni dvoma, da gre za politično odločitev, saj smo v oddaji o prodaji Mercatorja razkril sestanek predsednice vlade Alenke Bratušek z direktorjema Mercatorja in Pivovarne Laško, na katerem so govorili tudi o prodaji Mercatorja.

Predsednica vlade Alenka Bratušek ni želela odgovarjati na dodatno vprašanje Bojan Travna na to temo in je pred očmi vseh novinarjev raje zapustila tiskovno konferenco, kolegu Travnu pa so odvzeli besedo. V oddaji smo razkrivali model delovanja kupca Mercatorja, hrvaškega tajkuna Ivice Todorića, predvsem pa odnos do medijev in novinarjev, ki si dobesedno ne upajo razkriti skoraj ničesar kar bi škodilo njegovem imperiju, samo nekaj novinarjev in intelektualcev si še upa spregovoriti o njegovem načinu delovanja in enega izmed njih smo gostili v oddaji.

Najino trditev, da gre za politično odločitev potrjuje kar sam direktor Televizije Slovenija, ki je v včerajšnjem odgovoru za Finance potrdil dogovor, da bo oddaja Pogledi Slovenije na sporedu še do decembra in dodal, da se je premisli v zadnjih 14 dneh. Torej po zadnji oddaji o Mercatorju v kateri smo razkrili tako neprijetna dejstva za predsednico vlade Alenko Bratušek, da je ta zapustila tiskovno konferenco in model delovanja tajkuna Todorića, ki bo z nakupom Mercatorja razpolagal z enim največjih oglaševalskih kolačev v državi, in ki bo, ko bomo novinarji razkrivali kaj neprijetnega o njem ali o tem kako Mercator pod njegovim lastništvom ravna s slovenskimi dobavitelji, lahko dejal: “Če boste slabo poročali o meni ali nepravilnostih v Mercatorju v vašem mediju ne bom oglaševal.” In tako ne boste smeli več poročati o teh stvareh, ki bi lahko Todoriću škodile, ker bo lahko z umikom oglaševalskega denarja utišal medij, ki je v zasebni lasti. Brez oglaševalskih prihodkov zasebni mediji pač težko preživijo.

In ravno zato, ker je Nacionalna televizija s sistemom financiranja preko RTV prispevka zadnji branik pred vplivom politike in kapitala na svobodno novinarstvo in razkrivanje kapitalskih in političnih povezav, ki so Slovenijo pahnile v tako težak položaj v katerem smo, sva se odločila, da prosiva člane programskega sveta za pomoč in da preprečijo samovoljo direktorja TV Slovenija, Da podprejo obstoj oddaje v jesenski programski shemi, kar podpira tudi urednica informativnega programa Ksenija Horvat Petrovčič in na ta način ohranijo svobodo novinarskega izražanja in govora na Nacionalni televiziji. Na ta način bodo omogočili, da bodo plačniki RTV prispevka še lahko spremljali oddajo v kateri razkrivamo neprijetna dejstva za politiko in kapitalske elite. Da bodo še obstajale oddaje ki razkrivajo tako neprijetna dejstva, da predsednica vlade zaradi njih zapusti tiskovno konferenco, da novinarji ne bomo postali samo prenašalci piarovskih sporočil za javnost.

Da ne bo pomote, bi rad povedal, da tukaj ne gre za najini usodi, midva se bova znašla, ampak gre za to, da se to, kar se je zgodilo nama, lahko zgodi komurkoli v naših novinarskih vrstah, pa če se mi med seboj strinjamo ali ne. Gre za to ali bomo imeli svobodno in raziskovalno novinarstvo, ki bo gledalo pod prste politiki in kapitalskim elitam tudi tako, da bo razkrivalo dejstva zaradi katerih recimo predsednica vlade zapusti tiskovno konferenco ali pa bomo postali le prenašalci piarovskih sporočil.

In ravno zato sem izjemno vesel, da naju je z Bojanom na svojem Facebook profilu podprl tudi legenda Hrvaškega novinarstva Denis Latin, ki je v svoji oddaji Latinica razkrival nepravilnosti v hrvaški politiki in analitično seciral hrvaško družbo.

Uroš Slak