Prejeli smo: France Pibernik na Srečanju pod lipami

france pibernikV četrtek, 5. decembra, ob 20. uri bo profesor in literarni zgodovinar France Pibernik v komorni dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v pogovoru s časnikarko Eriko Jazbar spregovoril o Francetu Balantiču in o svojem raziskovalnem delu. Srečanje pod lipami prirejata goriški hram in Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič ob 70-letnici smrti pesnika Franceta Balantiča ter ob izidu dveh pomembnih monografij, za katere je poskrbel gost in sta bili krstno predstavljeni na letošnjem knjižnem sejmu v Ljubljani. Dokumentarna monografija »In vendar si za pevca me izvolil« z dokumenti in pesmimi Franceta Balantiča je izšla pri založbi Družina, pri SAZU-ju pa je izšla dopolnjena izdaja Zbranih del pesnika, ki je 24. novembra 1943 umrl v Grahovem.

France Pibernik je največji poznavalec življenja in dela Franceta Balantiča, saj mu je posvetil tri desetletja raziskav, ob dokumentih in literarnem opusu je posvetil veliko pozornost tudi pogovoru z ljudmi, ki so bili tako ali drugače njegovi sopotniki. V svojih objavah je osvetlil življenje in delo tudi drugih besednih ustvarjalcev, ki so bili do leta 1991 v ozadju pozornosti matične stroke, in sicer Ivana Hribovška, Ludveta Potokarja, Karla Mauserja, Janeza Jalna, Jožeta Udoviča, Antona in Franceta Vodnika, v zadnjem obdobju pa se posveča delu Vladimirja Truhlarja, ki se je pred enim stoletjem rodil v Gorici.

France Pibernik je literarni zgodovinar, pa tudi pesnik, saj je ob obsežnem raziskovalnem delu tudi sam objavil sedem pesniških zbirk. Doma je z Gorenjskega, več kot 30 let je poučeval na gimnaziji v Kranju, njegove študije, monografije in eseji pa so začeli izhajati predvsem po letu 1990 in upokojitvi.

Krožek Anton Gregorčič – Študijski center za družbeno-politična vprašanja

Foto: Novi glas