Predsednik Pahor bo k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam položil venec

Predsednik RS Borut Pahor Vir: Wikipedija

Iz Urada predsednika republike so sporočili, da bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov v torek, 23. avgusta 2022, ob 17.30 položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Ob tej priložnosti bo imel nagovor, v počastitev spomina na žrtve bo krajša slovesnost.
Na predlog Študijskega centra za narodno spravo in na povabilo predsednika Pahorja bodo na slovesnosti navzoči visoki predstavniki petih največjih verskih skupnosti v Sloveniji: katoliški škof msgr. dr. Anton Jamnik, evangeličanski škof mag. Leon Novak, islamski mufti mag. Nevzet Porić, judovski rabin Ariel Haddad in pravoslavni škof Sava, škof pomočnik patriarha Srbske pravoslavne cerkve.
Pred slovesnostjo bo ob 16.30 predsednik republike v Predsedniški palači sprejel visoke predstavnike verskih skupnosti, ob 18.30 pa se bo v ljubljanski stolnici udeležil maše za žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.
Spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam je bil na Kongresnem trgu postavljen pred petimi leti in slovesno odprt 13. julija 2017. Z njegovo postavitvijo Republika Slovenija sledi tradiciji večine evropskih držav, ki imajo spomenike ali podobna osrednja spominska znamenja v spomin tistim, ki so umrli v vojnah. Spomenik je odtlej osrednje državno spominsko znamenje za vse, ki so kot vojaki različnih armad padli v vojnah na naših tleh ali umrli kot njihove žrtve, posvečen pa je tudi žrtvam revolucionarnega nasilja. Položitev venca k Spomeniku na Kongresnem trgu je kot ceremonialni element vključena v uradne obiske voditeljev tujih držav v Republiki Sloveniji.