Predsednik Danilo Türk obiskal Dolenjsko

Predsednik Danilo Türk je obiskal Kulturni center Kočevarjev in staroselcev v Občicah pri Dolenjskih Toplicah, odprl gensko banko sadnih sort in posadil predsednikovo jablano sožitja.

Kulturni center Kočevarjev staroselcev v Občicah

V sredo, 16. maja 2012 je predsednik Slovenije Danilo Türk obiskal Dolenjsko. Navkljub hladnemu in deževnemu vremenu si je z županom občine Dolenjske Toplice Jožetom Muhičem, najprej na Rogu ogledal partizansko Bazo – 20, potem pa je okoli dvanajste ure prišel v Kulturni center Kočevarjev in staroselcev na Občicah, ki se nahajajo ob (Partizanki) cesti Podturen – Črnomelj. Slovesne otvoritve genske banke sadnih sort se je udeležilo nekaj veleposlanikov, poslanka Državnega zbora (PS) Renata Brunskule, župani iz sosednjih občin, predstavniki avstrijskega kapitala, številni Kočevarji iz Avstrije in iz Slovenije, predstavniki izgnancev iz Posavja ter ostali domačini.

Pomen sožitja in sodelovanja

Na slovesnosti je najprej spregovoril gostitelj in lastnik velikega sadovnjaka – genske banke sadnih sort priljubljeni Kočevar August Gril, ki je bil rojen v Kočevskih Poljanah, streljaj daleč od Občic. Prisotne je pozdravil v vseh treh jezikih: slovenščini, nemščini in v jeziku staroselcev. Pohvalil je odlično sožitje med Kočevarji in Slovenci in izrazil trdno upanje, da prihaja čas, ko bodo v ljudeh presežene vse bolečine in rane, ki jih je povzročila druga svetovna vojna. Gril je prepričan, da na osnovi plodnega sožitja in medsebojnega razumevanja, manjšinski narod (Kočevarji) lahko veliko naredi za večinsko prebivalstvo. Predsednik Türk je v svojem govoru poudaril, da je vesel, ker Slovenci cenimo in pomagamo ohranjati kulturno tradicijo Kočevarjev, kot skupno kulturno dediščino na skupni evropski poti. Vsi smo del Evrope, kjer je potrebno sodelovanje. V nadaljevanju je opozoril na NOB, ki je še posebej na Dolenjskem in v Beli krajini zapustila boleče spomine, na vseh straneh, vendar politizacija takšnih spominov ni dobra za nikogar. Treba jih je preseči s sodelovanjem vseh in s skupnim iskanjem sprejemljive poti, ki je pot sožitja in pluralnosti… Na koncu je izpostavil, da je odpiranje genske banke sadnih sort pomembna ohranitev biološke raznovrstnosti, kar je temeljna zahteva današnjega časa. Zato je bilo srečanje v Občicah za predsednika pomembno na treh sporočilnih ravneh: kako ravnati in preseči bolečine druge svetovne vojne, pomen sožitja in sodelovanja v Evropi in skupna skrb za biološko raznovrstnost. To so vrednote nas vseh.

Otvoritev genske banke sadnih sort

Po slavnostnih govorih je sledil kratek kulturni program, osrednji dogodek pa je bila otvoritev genske banke sadnih sort. Trak pred vhodom v prostran sadovnjak so prerezali predsednik Danilo Türk, župan občine Dolenjske Toplice Jože Muhič in August Gril. Navkljub močnemu dežju je predsednik, ki je postal tudi boter genske banke sadnih sort, na koncu proslave posadil še predsednikovo jablano. Sledilo je prijetno druženje med eksponati starih kočevarskih kmečkih orodji, še posebej zanimiv pa je bil »kolodrob« za stiskanje jabolk. Okoli druge ure je predsednik z gosti odšel na kosilo v znano gostišče »Štravs« v Podturnu.

Foto: Dolenjski list