Pred odhodom je treba hišo pomesti

Spoštovani gospod župan!

Pred malo več kot enim letom sem vam napisal v zvezi z »najlepšim mestom na svetu«, kar je bilo vaše predvolilno geslo ob kandidiranju za ljubljanskega župana, med ostalim tudi:

»Z gradbenimi uspehi ste si prislužili, da ste še naprej župan Ljubljane. Vendar ne najlepšega mesta na svetu, kot ste zapisali v predvolilnem letaku. … Ukradite si malo časa za obisk (tudi malo širšega) območja Metelkove, pa boste videli , da je ta del mesta, kljub temu, da je v bližini, npr. na poti od železniške postaje do našega ponosa, Kliničnega centra in Otroške klinike, zaradi grafitnih čečkarij prej svinjak, kot del prestolnice s svetovnimi ambicijami.«

Na osnovi tega, kar sem prebral na internetu o tem kako občina odpravlja huligansko-grafitno sramoto, sem pričakoval da je samo stvar časa, ko bodo čečkarije izginile ali pa bodo prekrite s sprejemljivimi grafiti. Toda proti pričakovanju se je zgodilo, da so danes, po enem letu, razmere vsaj dvakrat slabše. Tako zasvinjanih ulic, kot so v okolici Metelkove in npr. Trubarjeva, nedaleč od križišča z Resljevo, ne najdete nikjer v Evropi, predvsem pa ne v naši severozahodni okolici, po kateri bi se radi zgledovali.

Ljubljana torej ni najlepše, ampak najbolj razsuto mesto na svetu. Nerazumljivo je, zakaj so se razmere bistveno poslabšale med zadnjim poletjem. Že prej sprejemljivi grafiti na zidu ob tovarni Rog so prekriti z novimi (očitno je ob tem zidu uradno dovoljena grafitna šola), v ostalem območju pa so zidovi prekriti s čečkarijami, ki delajo Ljubljano za sramoto Evrope.

Gospod župan, na vsak način morate nekaj storiti, tudi zato, da ne bo na vas padla senca češ, da ste podlegli tako preprostemu problemu, kot so čačke na ljubljanskih zidovih. To bi morali storiti še pred volitvami, vendar je sedaj že prepozno. In tako vas bo ob volilnem tekmovanju spremljala zgodba o velikanu, ki se ne more ubraniti mušice.

Krivdo lahko poskusite zvaliti na (levo) opozicijo, ki je v mandatu predzadnje vlade preprečila sprejetje zakona, ki bi omogočal ostrejši nastop do grafitnih huliganov (tudi) v vašem »najlepšem mestu«. Poučno bi bilo, če bi »spravili skupaj« poslance DZ, ki so tedaj glasovalo proti in jim dali v roke orodje za odstranjevanje huliganskih izdelkov. Tako bi imeli pred odhodom hišo že zdavnaj pometeno.

Foto: Kastelec