Pred nami nov padec delnic?

graf delnice denar Zadnje čase veliko poslušamo, kako gre naši državi bolje. Pa res? Brezposelnost, vrtoglavo zadolževanje, nestabilno gospodarstvo. Ekonomist Jože P. Damijan se na svojem blogu upravičeno sprašuje ali je rast, ki jo je SURS zaznal v zadnjem četrtletju preteklega leta realna ali zgolj statistična: »Vlada v zadnjem letu razen stabilizacije v bančnem sektorju ni uvedla prav nobenih stimulativnih ukrepov. Razen če mednje, po neki perverzni logiki, štejemo povišanje davkov na vseh področjih. Zaradi teh vladnih ukrepov bi se gospodarska aktivnost dejansko morala še zmanjšati.« Damijan sicer pričakuje rast še v letošnjem letu.

Svet danes temelji na dolgu. Od leta 2007 se je svetovni dolg podvojil, dolg Slovenije je porasel celo nekoliko bolj. ZDA morajo po nekaterih podatkih danes plačati več za svoje dolgove, kot zaslužijo s svojim delom. Dolar je valuta, ki praktično nima nobene realne vrednosti več. Pokonci jo drži samo še volja držav po celem svetu, da dolar še vedno jemljejo kot vodilno valuto. Če bi začeli dolar eden za drugim zavračati, bi ta čez noč postal samo še kup ničvrednega papirja.

Delnice napihnjene z umetnim denarjem

Ameriška centralna banka FED vsak mesec prek t.i. QE (Quantitative easing) natisne desetine dolarjev umetnega denarja, da bi stimulirali ekonomijo. Ta denar se prenese v realno gospodarstvo in podjetja lahko prikažejo zmanipulirane in popravljene bilance. Poglejmo primer ameriškega delniškega indeksa.

Ameriški delniški indeks 500 največjih podjetij, S&P 500, je marca 2013 dosegel zgodovinsko najvišjo vrednost iz leta 2007. V tem istem času si ameriško gospodarstvo še zdaleč ni opomoglo. Od takrat je se je indeks dvignil še za 20%, ameriško gospodarstvo niti za 2%. Kako so torej lahko delnice dosegale rekordne vrednosti, realno gospodarstvo pa šepa? V The Guardian so zapisali: »da je to gotovo največji delniški balon v moderni zgodovini«. V časniku zapišejo, da so vrednosti delnic lahko na tako visokih nivojih predvsem po zaslugi sproščanja denarja (quantitative easing) in ne zaradi moči močno opešane realne ekonomije. To so opazili tudi svetovni naložbeni guruji, kot je Warren Buffett, George Soros, John Paulson, in so že začeli prodajati delnice. Prodajajo delnice bank in podjetij, ki so odvisna od potrošnje. Nekateri analitiki pričakujejo močno negativno korekcijo delnic še letos ali najkasneje do sredine prihodnjega leta.

SP500Dec312013

Padci so tudi lepa priložnost

Seveda pa niso vse delnice precenjene. Na diametralno nasprotni strani se recimo nahajajo delnice surovinskih podjetij. Analitiki jih že nekaj časa ocenjujejo kot življenjsko naložbeno priložnost. Vendar je to tudi sektor, kjer se dogajajo velike manipulacije. Kakor koli, padci katerega koli trga so vedno dobrodošli za dolgoročne vlagatelje, ki kupujejo obročno in se jim cenejši nakupi ob korekcijah lepo obrestujejo. Po zadnjih borznih padcih smo očitno tudi bili deležni lepe rasti. Seveda je vprašanje, kdo je to izkoristil. Večina ljudi je (žal) prestrašenih in posledično zelo previdnih pri naložbah.

Marko Kocuvan je neodvisni premoženjski svetovalec.

Foto: SeniorLiving