Popotništvo (foto): 1. svetovna vojna v Dolomitih

Mihovec0865

23. maja 2015 bo poteklo točno sto let od kar je Kraljevina Italija zahrbtno izstopila iz sporazuma Centralnih sil in napadla Avstro-Ogrsko monarhijo. Nemško govoreči Avstrijci in slovanski narodi monarhije so Italijo imeli za dednega sovražnika in posledično je bil interes za obrambo domovine zelo velik. Prav posebej ker so Italijani imeli velike apetite po teritoriju, ki nikdar ni bil italijanski in Italijani na njem nikdar niso živeli.

Italijanske želje po lahkem sprehodu proti Dunaju so se v najkrajšem času sprevrgle v vojno izčrpavanja. Nastala je 600 kilometrov dolga fronta med švicarsko mejo in Jadranskim morje in jo v tistem delu, ki teče po slovenskem ozemlju poznamo kot Soška fronta.

V Dolomitih so Italijani preko vrhov in prelazov imeli namen pri Corti d Ampezo prodreti v dolino reke Drave in nato naprej v osrčje sovražne države. Nič od tega se ni uresničilo, je pa po izredno lepih gorah ostalo še cel kup ostankov vojne, ki pričajo o nekdanjih bojih. Eni največjih so na prelazu Langazuol kjer so srdite minske vojne potekale skozi tri leta. Še danes je obisk teh gora vreden ogleda.

Foto: Janez Mihovec