Poletna razstava skic maturantke GCC v Galeriji AQ v Celju

Gaja Pekošak pri ustvarjanju (Foto: Arhiv GCC)

Galerija AQ je nastala leta 2013 kot projekt ustvarjalcev, ki delujejo znotraj celjske umetniške četrti, dela mesta, kjer so nanizani z zgodovinskim delom mesta prepleteni umetniški ateljeji. Dolga leta jo je uspešno vodil celjski fotograf in umetnik Robert Hutinski, spomladi 2022 pa jo je v upravljanje prevzela Gimnazija Celje – Center (GCC) in jo preoblikovala v inovativen učni prostor, inkubator za neodvisno umetniško ustvarjanje dijakov GCC, zlasti tistih iz programa umetniške gimnazije likovne smeri.

Likovna umetnica se bo na odprtju predstavila tudi kot pevka

Poletni kulturni utrip GCC tako letos nastaja v umetniški četrti. Po razstavi nekdanje dijakinje, fotografinje Lane Soklič bo v Galeriji AQ v četrtek, 14. julija, ob 19. uri odprtje razstava skic maturantke likovne gimnazije Gaje Pekošak s pomenljivim naslovom Fartists have to fart. Na prireditvi bo z glasbenim performansom nastopila zasedba Dunraven, likovna umetnica Gaja Pekošak pa se bo kot pevka predstavila ob spremljavi kitarista Andreja Černelča.

Ena od skic (Foto: arhiv GCC)

Razstavo sestavljajo izključno izbrani motivi iz skicirke, ki je nastajala med letoma 2020 in 2022, v času koronskega zaprtja šol in pandemije. Motivi so povečani in nato natisnjeni na papir. Gajin cilj je podati vpogled v skicirko, ki zanjo predstavlja zelo oseben in intimen prostor za izražanje. V skicirki je beležila surove ideje in so risbe večkrat ostale nedokončane. Gre za skicirko iz Gajinih srednješolskih let. Z njo ne želi le odpreti pogleda v intimen svet podob, ampak tudi pokazati, da je v obdobju odraščanja ne le mogoče, temveč že skoraj nujno potrebno kontinuirano risanje …

Galerijo AQ upravljajo dijaki GCC in z njo ustvarjajo priložnosti za razvoj mladega občinstva

V program in postavljanje razstav v Galeriji AQ, ki jo v celoti upravljajo dijaki sami, se vključujejo priznani umetniki, med njimi mnogi nekdanji dijaki GCC. Prostor tako zagotavlja pester ustvarjalni medgeneracijski dialog med mladimi, ki se podajajo po poti umetnosti in že uveljavljenimi umetniki ter stroko, hkrati nagovarja različne ravni obiskovalcev ter ustvarja zanimive priložnosti za razvoj mladega občinstva za dojemanje in sprejemanje sodobne umetnosti, ne le na vizualnem temveč tudi na drugih, zlasti multidisciplinarnih področjih. Galerija hkrati ponuja priložnost dijakom, da ustvarjajo v sproščenem vzdušju in svoje likovne izdelke tudi sami postavijo na ogled širši javnosti, komunicirajo z različnimi segmenti javnosti in v prostor vključujejo tudi druge projekte ter razvijajo različne življenjske veščine in znanje.
Razstava skic Gaje Pekošak bo odprta mesec dni, v četrtek, 18. avgusta, pa se bo ob 19. uri s poletnim koncertom učiteljske zasedbe GCC kvintet odprla nova razstava Zrcaljenje & Disko dveh maturantk umetniške gimnazije likovne smeri Emili Jenko in Mance Matelič.