Pogledi na zapuščino Dušana Mramorja

Foto: vlada.si.
Foto: vlada.si.

Minister za finance Dušan Mramor je “iz osebnih razlogov” premierju Miru Cerarju podal odstopno izjavo. Mediji poročajo, da naj bi šlo pri odstopu za zdravstvene razloge. “Vračam se v profesorske vrste. Veseli me, da je Slovenija spet pridobila ekonomsko suverenost in da nam je uspelo ustvariti 25 tisoč delovnih mest,” je ob odstopu izjavil Mramor. Zdaj že nekdanji minister je izpostavil izjemno težavnost 22 mesecih na čelu ministstva, pri čemer ocenjuje rezultate konsolidacije javnih financ kot “fantastične”. V lletu 2015 mu je kot ministru uspelo javnofinančni primanjkljaj spraviti pod tri odstotke BDP, S čimer je Slovenija izstopila iz postopka pred institucijamu EU zaradi presežnega primanjkljaja.

Ministrstvo za finance zapušča tudi državni sekretar Metod Dragonja, čeprav Mramor za njegov odhod ne vidi strokovnih razlogov, ve pa za močne pritiske nanj v zadnjem času. Začasno vodenje ministrstva bo prevzela ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj, delo vlade pa se bo po besedah Mira Cerarja “normalno nadaljevalo”. Pri tem ga je podprl predsednik SD Dejan Židan, ki se je Mramorju zahvalil za opravljeno delo in ga tako kot Franc Jurša iz Desus označil kot trdega pogajalca. Predsednik SDS Janez Janša se je na odstop odzval s tvitom: “Hiša, zidana na pesku nepoštenih volitev, po dveh letih besedičenja in kitenja s tujim perjem sesuva v prah. Prihaja čas končnih bilanc.” Matej Tonin iz NSi pa je odstop komentiral z besedami: »V tej vladi je padla kraljica in samo še vprašanje časa je, kdaj bo padel kralj.« Novega ministra za finance naj bi vlada dobila v začetku septembra.

Obdobje ministrovanja Dušana Mramorja so sicer zaznamovale afere, prva afera dodatki, ko je kot dekan ljubljanske ekonomske fakultete od leta 2008 nezakonito izplačeval dodatek za pripravljenost. Njegov prvi predlog mini davčne reforme sta lani zavrnili tako SD kot Desus in je bil šele v torek poslan v javno razpravo. Kontoverzen je bil tudi odpoklic tujcev z vrha DUTB, ki do danes nima več stalnega vodstva.

Tako v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) kot v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so kritični do zapuščine ministra Mramorja, saj so nezadovoljni s predlaganim davčnim prestrukturiranjem. Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS je o Mramorjevi reformi tako povedal: »Namesto, da bi razbremenili podjetja z resno davčno reformo in odprli več možnosti za investicije in kreiranje novih delovnih mest v gospodarstvu, se brezposelnost zmanjšuje s pretiranim zaposlovanjem v javnem sektorju.«

Do Mramorja je kritičen tudi kolumnist in strokovni direktor Instituta Libertas, ki je na Twitterju zapisal: “Mramor je imel v svojem mandatu več priložnosti dostojanstveno odstopiti. Vse je davno zamudil. Odhaja docela neuspešen in osramočen.”