Po dveh letih premora zaradi epidemije bo v Celju spet Mladinski pevski festival

Združene pevske skupine Dekliški pevski zbor GCC, Nonet GCC in FaVoZa z zborovodkinjo prof. Barbaro Arlič Kerstein na pomladnem koncertu glasbenih zasedb GCC (Foto: arhiv GCC)

Po dveh koronskih letih se v knežje mesto vrača Mladinski pevski festival, a tokrat malce drugače. 25. aprila se bo ob 18. uri na Muzejskem trgu v Celju oz. v Celjskem domu, če bo slabo vreme, začelo srečanje srednješolskih zborov Slovenije, pevski dogodek, ki spodbuja sodelovanje in povezanost med srednjimi šolami v naši državi.
V Celje prihaja več kot tristo pevcev in zborovodij, skupaj z njimi pa bodo nastopili tudi  zmagovalci Eme 2022: zasedba LPS, ki bo Slovenijo maja zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije v italijanskem Torinu, instrumentalna zasedba Gimnazije Celje – Center The Šlagers in nekdanji dijaki celjskih srednjih šol, vokalni solistke in solisti Sandra Feketija, Željka Predojevič, Sergije Lugovski in Boštjan Korošec. Letošnji festival oz. koncert bo posvečen pred nedavnim preminulemu skladatelju Jakobu Ježu (1928–2022), ki je velik del svojega bogatega opusa posvetil prav mladinskim zborom.

Festivala se bodo udeležili srednješolski zbori iz Štajerske, Ljubljane in Primorske

Tradicija Mladinskega pevskega festivala v Celju je zaradi zdravstvenih razmer v letu 2020 prekinila in organizatorji – Gimnazija Celje – Center, Zavod Celeia Celje in Javni sklad RS za kulturo, območna enota Celje, pravijo, da bo letošnje pevsko srečanje, ki ga bodo oblikovali mladi iz vse Slovenije, prava spodbuda za oživitev pevskega manifesta, ki v knežjem mestu poteka vse od leta 1946.
Srečanje je namenjeno tudi spodbujanju zborovskega petja v srednjih šolah in povezovanju med sestavi, zastavljeno je revijsko, ne kot tekmovanje. S povezanostjo in željo po ohranjanju tradicije organizatorji upajo tudi na to, da bo dogodek ostal tradicionalen. Festival so finančno podprli JSKD, Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje.
Letošnjega Mladinskega pevskega festivala se bodo udeležili zbori iz I. gimnazije v Celju, Prve gimnazije Maribor, II. gimnazije Maribor, Gimnazije Brežice, Gimnazije Celje – Center, Gimnazije Nova Gorica, Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor, Šolskega centra Celje in Zavoda sv. Stanislava, Škofijske klasične gimnazije Ljubljana. Vstop na prireditev je prost.