Pismo Vogrinčiča nadškofu Stresu o verskem programu na Radiu Slovenija

PREJELI SMO. Spoštovani gospod nadškof dr. Anton Stres, predsednik Slovenske škofovske konference!

Po več letih odgovornega spremljanja in odnosa javne RTVS, predvsem Radia Slovenije (Radio), do pravic verujočih in ob dejstvu, da je Radio v začetku leta 2013 verjetno edini v Evropi brez uredništva za verski program in smo vsi verujoči poslušalci v Republiki Sloveniji  deležni kršenja osnovnih človekovih pravic, ignoriranja in žaljenja, Vas spoštovani gospod nadškof, prosimo in pričakujemo, da bomo kot laiki in člani Cerkve deležni Vaše spoštljive in odgovorne obravnave in naše skupne odgovornosti.

V zadnjih letih od konca 2007 do danes nas več deset laikov, poslušalcev Radia prepoznava, da smo verujoči, kot člani največje civilne družbe, obravnavani kot najslabša še tako moralno sporna sekta in s strani odgovornih in vodstva Radia ignorirani in žaljeni. O tem, da na Radiu  ni uredništva za verski program, ne programske sheme oddaj in da so na prvem v nedeljskih in prazničnih jutrih prepovedane slovenske duhovne pesmi, smo Vas, spoštovani gospod nadškof, v zadnjih letih s pisnimi pobudami seznanjali.

Hvaležni smo dr. Janezu Juhantu, ki je po Vašem pooblastilu pisno pozval vodstvo Radia na sestanek, ki se je 30. maja 2011 zgodil v njihovih prostorih. Ugotavljamo pa, da smo gospod dr. Juhant in pobudniki s strani direktorja Radia Mihe Lamprehta obravnavani nespoštljivo. Še več, v ustnih in pisnih zapisih direktorja Radia gospodu Juhantu in njegovih odzivih v medijih prepoznavamo, da vodstvo Radia in Lampreht ne spoštujejo Zakona o medijih in pravic poslušalcev; še več, v odgovorih prof. Juhantu se direktor RS obnaša neverodostojno, kot da si prilašča javni medij in kot da ga plačniki prosimo za dobro voljo in milost.

Spoštovani gospod dr. Anton Stres! O vsem tem sem Vas spodaj podpisani dvakrat ustno korektno in z dejstvi seznanil; zadnje najino srečanje je bilo lani 26. 10. Verujoči odgovorni in angažirani laiki žal prepoznavamo v naših korektnih in legitimnih pobudah kot verujoči člani slovenske družbe s strani vodstva Cerkve in verskih medijih anemičen odnos. Kot da nismo vsi skupaj vodstvo Cerkve in laiki del enega telesa in skupaj soodgovorni in krivi za stanje duha na Slovenskem. In se sprašujemo, zakaj odgovorni v Cerkvi in verski mediji vsak dan v svojih zaprtih krogih obravnavajo odnos državnih oblasti in javnih medijev do verujočih diskriminatorno, ko pa je naša skupna dolžnost, da javno zahtevamo svoje legitimne pravice, pa ostajamo laiki osamljeni; še več odgovorni v Cerkvi servilno občasno sodelujejo s tedenskimi 3 minutkami; ki jih pobudniki razumemo kot “držanje štange” in podpiranje neverodostojnega vodstva Radia.

Dovolite nam, da Vam posredujem Vaše izjave in pisanje Družine v teh dneh; na Radiu Ognjišče ste izjavili, da »smo kristjani tista divjad, na katero lahko čisto vsak nekaznovano strelja …« V komentarju v Družini z naslovom Kaj nam pa morete! citiram samo stavek Ivana Štuheca: »Hribar že dolgo ni več komik, ampak navaden in pogosto zelo primitiven politični agitator na nacionalnem radiu, ki ga plačujemo vsi …«

Vse to opozarjamo pobudniki za pravice verujočih na Radiu že leta. Še več. Družina pobud in pisem kristjanov, ki kričimo, da nas Radio vsak dan za naš denar žali in ignorira, ne objavlja; posreduje pa servilno spored RTVS in oddaje, kjer se Hribar, Galunič, Miša Molk, Kobal javno norčujejo iz svetosti naše vere; Cerkve; na javni RTVS se Kobali oblečejo v duhovnike in škofe in se norčujejo iz verskih čustev.

Vendar Družina objavlja ta spored; objavlja pisma Lamprehta in Groznikove, ki se norčujeta iz Grila in kristjanov; nas angažirane laike pa ne objavlja.

Spoštovani gospod dr. Anton Stres. Lani konec oktobra ste povedali, da bomo »počakali do konca leta in bomo videli…« Pozivamo Vas, da  podprete legitimne pravice kristjanov in vseh verujočih in podprete dr. Janeza Juhanta in javno pismo katoliških laikov za ustanovitev uredništva in verskega programa na Radiu. Upamo verjeti, da ste spoznali neverodostojnost Lamprehta. Lani 25. januarja je na  seji programskega sveta zavajal svetnike o novi verski oddaji na prvem. V vseh odzivih medijem Lampreht zavaja o »bimedialnem uredništvu.« Vsi vemo, da je pogoj uredništvo; programska shema, odgovorni urednik in novinarji. Do danes ni bilo nobenega napredka.

Kaj si dovoli Lampreht; konec septembra 2012 je sklical sestanek s »štirimi«, ki bi naj bili člani »uredništva«. Predstavili so mu primere evropskih radiev z uredništvi in vsakodnevnimi jutranjimi verskimi oddajami. Lažno je obljubljal polurno oddajo v nedeljo (zahtevamo zjutraj na prvem med 5.00 in 9.30 s slovensko duhovno glasbo. »Vodja« tega fiktivnega uredništva je vsak teden posredoval na prvi program vsebine za oddaje (misijonska nedelja, islamski praznik kurban bajram…). Vse, popolno vse so mu ignorirali. Zamislite si, »štirje odgovorni« ne morejo popolnoma nič; ostaja 3-minutna Duhovna misel tedensko, medtem ko vsako jutro na prvem samo za vreme porabijo 12 do 14 minut programskega časa. Resnično, kaj še čakamo in zakaj to verujoči dovolimo! Miha Lampreht se milo rečeno v vseh odzivih medijem norčuje iz pravic verujočih in zato Vas spoštovani gospod dr. Anton Stres; naš nadškof in pastir, pobudniki sprašujemo in pozivamo, da stopite na stran naših pravic in skupaj organizirano zahtevamo svoje pravice. Ne dovolimo, da bi bili kristjani tista divjad, na katero lahko vsak nekaznovano strelja

Pobudniki prosimo in pričakujemo:

–        da vodstvo Cerkve javno podpre naše legitimne pravice na Radiu in zahtevamo ustanovitev uredništva;

–        sprašujemo vodstvo Cerkve, koga zastopa in kaj že drugi mandat dela v Programskem svetu dr. Janez Gril;

–        zakaj škofje, duhovniki in redovniki sodelujete z 3 minutkami tedensko na prvem programu; kar pobudniki razumemo kot podporo  temu vodstvu, ki verujoče ignorira in žali. Plačniki RTV naročnine nismo divjad, ki bi plačevali RTV prispevek in smo edini v Evropi, ki nimamo verskega uredništva. Pokažite (pokažimo) slovenski kristjani, da smo suvereni in odločni ljudje s hrbtenico in javno zapišimo. »Lampreht, hvala tako dolgo, dokler ne bo ustanovljeno uredništvo verskih oddaj in bo konec prepovedi slovenske duhovne glasbe. Ne sodelujemo z Radiem Slovenija.«

Ko sem Vam, spoštovani gospod nadškof, predlagal: »Organizirajmo se in množično vračajmo položnice na mizo Filliju,« ste imeli pomislek, »da bi bilo to protipravno.« Vas pa sprašujem, zakaj bi bilo to protipravno, ko se kot člani največje civilne družbe upremo kršenju zakonskih obveznosti javnega Radia, ki ga plačujemo in mu ne dovolimo, da smo divjad in na nas nekaznovano streljata Radio in Lampreht.

Spoštovani gospod dr. Anton Stres! Pričakujemo, da podprete dr. Janeza Juhanta in vse nas pobudnike in da vodstvo Cerkve javno stopi na stran pravic laikov kot plačnikov RTV naročnine.

V nadaljevanju povzemam članek iz Dela (z dne 5. 1. 2013)  na izjavo Slovenskih katoliških laikov, kjer Lampreht potrjuje sprenevedanje. Zanimivo pa, da ko je več kot leto dni nas pobudnike ignoriral in žalil z »orkestriranimi pobudami«, da izjavo katoliških laikov »spoštuje in jo označuje za legitimno

Vse bomo posredovali nekaterim članom Programskega sveta RTVS; in jih pozivamo, da končno prepoznajo, da jih Lampreht že leta zavaja in »izrablja« kot izgovor in kuliso za kulturni boj na Radiu. Kako odgovorni člani PS in Janez Gril podpirajo to neverodostojno vodstvo RTVS; kako dovolijo in dvigujejo že leta roke za PPN, kjer je Lampreht že decembra  2011 »ustanovil« uredništvo za verski program. Januarja lani je na seji PS »seznanil svetnike o novi oddaji« in do danes se ni zgodilo popolnoma nič! Pobudniki sprašujemo člane Programskega sveta, koga zastopate v Svetu in komu ste odgovorni. Plačnikom RTV prispevka (poglejte 16. člen Zakona o javni RTVS) ali servilno sodelujete z Lamprehtom in ali boste javno zahtevali odstop vodstva RTVS; ali boste javno zahtevali odgovornost Darje Groznik, ki izvaja kulturni boj na Radiu in je ovadila plačnika RTV naročnine.

Spoštovani gospod nadškof dr. Anton Stres! Upamo, da bomo končno zmogli naše človeške in krščanske dolžnosti in odgovornosti kot enakopravni državljani in plačniki RTV prispevka; se Vam zahvaljujemo in Vas pozdravljamo z dolžnim spoštovanjem.

V imenu pobudnikov

Drago Vogrinčič