Pismo mame osnovnošolke učiteljici ob začetku novega šolskega leta

sola-se-predstaviSpoštovana gospa učiteljica!

V tem šolskem letu bo moja hči znova prestopila šolski prag. Srečala bo že znane obraze svojih sošolcev in morda nov, neznan ali pa že poznan obraz svoje učiteljice. Želim si, da bi bil to učitelj, ki bi ji pomagal gojiti, spoštovati in ohranjati njenega duha. Učitelj, ki bo s pomočjo nas, staršev, sejalec dobrih, žlahtnih semen celostne vzgoje.
Čeprav je v današnjem času, ki je poln kritike, slabih namenov, prevar in drugih težkih trenutkov, težko ostati zvest svojim idealom, so ravno »ti mladi ljudje« tisti, ki si vas bodo ali pa ne zapomnili celo življenje. So naše poslanstvo in naš blagoslov.

Zavedam se, da jo bo ta njen duh bodisi ponesel v življenje, v katerem bo svojo energijo smotrno, zavzeto in pošteno usmerila v dosežke, ali pa v prihodnost, v kateri se bo zadovoljila z rutino in povprečjem. Tako kot vsak starš bi tudi jaz želela, da se zažene proti izzivom, ne pa, da se jim umika. Rada bi, da preizkusi svojo moč v grobi življenjski resničnosti, opogumljena s spoznanjem, da lahko premaga prav vse ovire, ki jih bo življenje postavilo na pot.

V njej se že poraja občutek lastne vrednosti. Začenja se zavedati svojega jaza, ko spoznava, kdo je in kaj lahko naredi. Toda njen jaz je še krhek, koraki obotavljajoči. Želim si, da bi ji ponudili roko in ji pokazali, da je velikokrat, ko želiš mirovati, potrebno teči, da je potrebno za uspeh delati, biti vztrajen in ponižen. Pohvalite njene spretnosti, opazite njen napredek, obenem pa ji jasno pokažite, kje so meje. Pomagajte ji pri njenem osamosvajanju, ko bomo doma omahovali, ali smo na pravi poti. Zavedamo se, da bodo vzponi in padci, trenutki zmag in porazov, skozi katere se bo naš otrok spoznaval z realnim življenjem. Želim, da bi ozavestila spoznanje, zakaj se je vredno učiti – ne samo matematike, slovenskega jezika in drugih predmetov, temveč ali predvsem dobrohotnosti, dobrodelnosti, veselja do življenja in občutljivosti za bližnje.

Tako bo bolje spoznala sebe in razumela, kaj lahko zahteva od sebe in česa ne. Šola je prostor, kjer lahko dodatno razvija občutek povezanosti z drugimi in občutek smiselnosti ter identitete. Vem, da je vsak njen dosežek njena osebna odločitev in da ga mora doseči sama. Želim si, da bi skupaj z vašo pomočjo postavila temelje, na katerih bo lažje gradila svojo prihodnost.

V tem šolskem letu boste ena izmed najpomembnejših oseb v njenem življenju. Če ji boste blizu, bo posnemala vaše vrednote in merila. Spoštovala vas bo. Želim si, da se vas bo z veseljem spominjala vse življenje. Zavedam se, da to ni samo po sebi umevno, saj se lahko zgodi, da vas bo odklonila in bo prestrašena zaradi tistega, česar ji ne boste dali.
Verjetno si tudi vi želite pustiti svoje sledove, v katere bo z veseljem in hvaležnostjo postavljala svoja stopala. Vsem učiteljem, ki boste stopili na njeno učno pot, želim uspešno in veselja polno novo šolsko leto ter obilo razsvetljenja Svetega Duha, ki naj vas spremlja pri vašem poslanstvu.

Vpraševalec: In tudi če postanem odličen učitelj, kdo bo vedel za to?
Odgovor: Ti, tvoji učenci in Bog. Precej pomembno občinstvo.
(iz filma Človek za vse letne čase)

Vir: Društvo katoliških pedagogov Slovenije.