Pirnat v Pogledih Slovenije: Bolj kot učinkovitost je pomembna poštenost

Gostje Damijan Janković, Rajko Pirnat, Lojze Ude, Igor Masten, Simona Toplak, Sebastjan Jeretič in drugi so razpravljali o Zoranu Jankoviću.
Simona Toplak iz časnika Finance je dejala, da družini Janković poročilo preiskovalne komisije DZ-ja o gradbenih poslih očita več spornih dejanj, med drugim tudi korupcijo, prekupčevanje z zemljišči in celo izsiljevanje. “Takšni načini delovanja niso načini običajnega posla, ne poštene politike in ne poštenih ljudi,” je dejala.
……
“Projekt se mora meriti z vloženimi sredstvi in v današnjih razmerah je popolnoma narobe, da se začne investicijske projekte, ki nimajo zaprte finančne konstrukcije. In takih projektov je v Sloveniji kar nekaj, npr. TEŠ 6,” je dejal ekonomist Igor Masten.

Tovrstna praksa na lokalni ravni v Sloveniji ni redka, pravi. Hkrati pa je nanizal nekaj podatkov ministrstva za finance: v zadnjih 10 letih so se prihodki občin povečali za 143 odstotkov, investicije za 281, njihov dolg pa je narasel kar za 850 odstotkov, medtem ko je država svoj dolg povečala za 98 odstotkov.

……
Pravnik Rajko Pirnat je izpostavil, da ne moremo privoliti v miselnost v slogu “nekaj je naredil, saj ni nič narobe, če vzame še nekaj zase”. “Moramo pogledati tudi, kako pošten je nekdo, ki opravlja javno funkcijo,” pravi.