Pipl mast trast as

Avtor: Petra Sovdat. Bratuškova bi na CNN morala priti z vsaj enim konkretnim ukrepom, ne pa floskulami, ki jim nihče ne verjame.

Konec februarja se je Hrvaška po tleh valjala od smeha zaradi nastopa opazovalke v Evropskem parlamentu Ingrid Antičević Marinović, ki je s plonkceglcem »piši kot govoriš« in polomljeno angleščino (več tukaj) zatrjevala, kako se naša južna soseda bori proti korupciji.

Vsaka podobnost z obema političarkama je zgolj naključna. Ampak. Pri včerajšnjem nastopu premierke Alenke Bratušek na CNN sem pogrešala le zadnji stavek, »Ljudje nam morajo zaupati«, (na plonklistku: »Pipl mast trast as«).

Da ne bo pomote: ne norčujem se iz slabe angleške izgovarjave Bratuškove ne iz njene nespretne uporabe plonklistkov. Čeprav me, glede na to, da je bil intervju z voditeljem Richardom Questom posnet vnaprej, ne »live«, čudi, da se ni raje odločila za odgovore v slovenščini. Star voditeljski maček – kot je Quest – pač ne požre floskul, ki mu jih mečejo sogovorniki. Mednarodne medijske korporacije pač nimajo prijaznih novinarjev, ki intervjuje delajo zgolj za piar politikov. Da ji ni uspelo pomiriti trgov, je danes na pribitkih državnih obveznic že jasno vidno.

Najpomembnejši del včerajšnjega intervjuja je bilo Questovo vprašanje: »Kako naj verjamemo vam, da boste ukrepali, če pa smo podobna zagotovila slišali tudi od Grkov?« Pa jih poglejte zdaj.

Prava strategija Bratuškove bi bila, da bi na CNN prišla z vsaj enim konkretnim ukrepom. Ne obljubami, ki jih slovenski politiki ponavljajo že od začetka krize. Z ukrepom v izvajanju. Finančni investitorji so se obljub naveličali. Še dobro, da Quest ni vedel, kako se slovenski politiki ne morejo dogovoriti niti o zapisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo, ki bo, mimogrede, brez ukrepov tudi le mrtva črka na papirju.

Vir: Finance