Peticija proti razveljavitvi zakona o zdravilstvu

Vabimo Vas k podpisu peticije proti razveljavitvi Zakona o zdravilstvu (Uradni list RS, št. 94/07 in sl; ZZdrav).
Vabimo Vas k podpisu peticije proti razveljavitvi Zakona o zdravilstvu (Uradni list RS, št. 94/07 in sl; ZZdrav).

 

Ministrstvo za zdravstvo predlaga, da bi se Zakon o zdravilstvu v celoti ukinil in bi tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije izvajali samo zdravniki.

Vabimo Vas k podpisu peticije proti razveljavitvi Zakona o zdravilstvu (Uradni list RS, št. 94/07 in sl; ZZdrav).

Podpisniki te peticije (DOSTOPNA TUKAJ) predlagamo Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije (Ministrstvo) spremembo Okvirnih izhodišč za Zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije (Izhodišča), ki med drugim predvidevajo razveljavitev Zakona o zdravilstvu (Uradni list RS, št. 94/07 in sl; ZZdrav), na način da se ohrani obstoječi normativni okvir na podlagi ZZdrav, s spremembami, ki bi omogočale, da dejavnosti v okviru metod in sistemov komplementarne in alternativne medicine (KAM) opravljajo tako zdravstveni delavci kot tudi ustrezno usposobljeni izvajalci, ki niso zdravstveni delavci oziroma zdravniki.

Članice Združenja Naturopatov Slovenije obračamo na javnost z vprašanjem ali bi državljani Republike Slovenije želeli v Sloveniji imeti možnost krepitve zdravja po tradicionalnih, naravnih metodah, ki jih zdravnik NE obravnavna, ki so nediagnostične in neinvazivne?

Kot vemo, predstavlja zdravje popolno harmonijo med umom, duhom in telesom. Usposobljeni terapevt, ki deluje tako da krepi zdravje z naravnimi tehnikami kot so npr. tehnike hidroterapije, floriterapije, iridologije, fitopraktike, tradicionalne kitajske medicine, ajurvede, to so npr. terapije: obkladkov, oblivov, učenja samomasaž in kopeli, svetovanja cvetnih esenc, zelišč, stila življenja, itd, ne deluje kot zdravnik, ne zdravi, ampak krepi zdravje in bi moral svobodno delovati na ozemlju Republike Slovenije. Ta znanja izvirajo iz tradicije evropske medicine, tradicije kitajske medicine, tradicije indijske medicine in so nediagnostične in neinvazivne.

Če ta znanja prepustimo samo v roke zdravnikov, bomo razsežnost tradicionalnih vedenj krepitve zdravja grobo okrnili in osiromašili.

Zato je pomembno, da posameznik lahko izbira ali bo krepil zdravje tudi z neinvazivnimi metodami iz tradicionalnih medicine, ki mu jih svetuje usposobljen terapevt.

Zato je smiselno, da se Zakon o zdravilstvu ne ukine ampak ustrezno preoblikuje.