Pesem Vinka Cankarja Mamica je nastala po resničnem dogodku

Vinko Cankar na Pohodu za življenje 2021

Vinko Cankar – nekdanji basist skupine Čuki, mož, oče, dedek in še kaj, je letos izdal videospot pesmi z naslovom Mamica. Posnel ga je na Pohodu za življenje 2021. V pogovoru nam je zaupal nekaj o pesmi in svoje mnenje o splavu.

Pred kratkim ste izdali videospot pesmi Mamica, ki je bila sicer napisana že leta 2003. O čem govori pesem in od kod vam navdih?

Lanski Pohod za življenje je bil prav poseben. Zaradi vseh teh mask, ukrepov in posebnega stanja pa je prišla ideja, da bi spot za Mamico posneli prav na Pohodu za življenje. Sin Johan Cankar je ta izziv z veseljem sprejel in nastal je izdelek, podkrepljen še z angleškimi podnapisi. Pesem govori o boju noseče mamice same s sabo, kako se odločiti, ko se zgodi novo življenje, ko nov človek začne trkati na velika vrata za vstop v ta naš prelepi svet. Pesem izraža obenem tudi hvaležnost vsakega človeka posebej vsem materam, ki so zbrale pogum in omogočile temu nebogljenemu bitju vstop v življenje. Navdih za to zgodbo mi je dal dogodek v tistem času, ko je dejansko neka mama pustila otroka v smetnjaku in mu je bilo omogočeno živeti, pa čeprav s pomočjo drugih ljudi, ne mame. Takrat se mi je zdelo, da moram nekako povedati, kar sem čutil ob novici, kako je ta mamica, ki je bila takrat v neznanski stiski, na nenavaden način omogočila svojemu otroku živeti.

V pesmi zapoje tudi znan ženski glas. Bi nam razkrili, kdo je to?

Zahvaljujem se svoji hčerki Urši, da je posodila glas tej mamici, ki takrat ni videla izhoda iz situacije, a se je vendar na koncu vse dobre izteklo.

Tako Pohod za življenje kot beseda na štiri oči lahko spremenita odločitev

Videospot pesmi je nastal na Pohodu za življenje 2021. Kako bi opisali Pohod za življenje in kaj vam pomeni?

Pohod za življenje je pohod pozitivnih vibracij in iskren poskus sporočiti čim širši množici, kako zaščititi nemočna bitja, ki so še po rojstvu tako zelo ranljiva, da ne govorimo o ranljivosti pred rojstvom.

Kakšno je vaše mnenje o splavu?

Ravno razmišljam in tuhtam, katera živalska vrsta še tako postopa s svojimi mladiči …

Ali imate kakšno izkušnjo s splavom ali pa poznate koga, ki jo ima? Če ja, kako je to vplivalo na vas kot človeka?

Imam … Fejst fant je in v poštenega človeka je zrasel. Ko se na to spomnim, se mi dobro zdi, če je morda moja beseda spremenila odločitev.

Dosegli ste veliko. Kaj vam pomeni življenje, ki ga živite?

Življenje, vera, družina in svet, na katerem smo gostje, je en sam neskončni čudež, ki bi se ga moral človek še kako zavedati.

Kaj bi sporočili našim bralcem?

Ob tej priložnosti vse vabim na Pohod za Življenje, kjer so prisotne pozitivne vibracije in se vsak ob pozitivnih ljudeh dobro počuti. Tudi jaz sem se … Dodal bi še samo to, da smo svojim staršem posebno hvaležni za dar življenja. Poskrbimo za to, da taka hvaležnost doleti tudi nas.