Na ARS z neliričnim Liričnim utrinkom proti Vladi

Tako kot se je zgodilo s kulturo v sleherni totalitarni državi, najsi je z njo upravljala NSDAP ali katera od komunističnih partij, tako si jo je pri nas v celoti podredila paradržava, RTVS pa je postala njena agitprop utrdba.

Potem ko je vodstvu RTVS uspelo glajšaltati bolj ali manj vse, kar v tem javnem servisu odloča, menda v prid naši vsestranski obveščenosti, politični, državljanski, osebnostni in siceršnji ozaveščenosti – Gleichschaltung pa lahko razumemo tudi kot odzivnost ob pritisku na gumb – se radijska novinarsko-uredniško-sindikalna srenja nenadoma s protestnim pismom upre prav temu vodstvu in hkrati še korenitejši, čeprav tokrat zgolj tehnološki avtomatizaciji radijskih nacionalno pomembnih programov.

Še pred nedavnim so v imenu paradržave kričali v stilu Goebbelsa: »RTVS ne damo!« z drugo besedo – »RTVS pripada nam!« (»Der Runfunk gehört uns!«, 1933), pred dnevi pa so se uprli prav tej paradržavi oz. njeni izpostavi na čelu RTVS ter nacionalnega radia!?

Na tretjem radijskem programu ARS s palestinsko liriko proti Vladi

Ne me basat! Neko ponedeljkovo jutro sem kot običajno odprl tretji radijski program ARS. Utišal sem ga le med prenosom Jutranje kronike in v rubriki Lirični utrinek, ki ob osmi uri prekinja predvajanje klasične glasbe, prisluhnil prav posebne vrste komentarju najnovejšega ukrepa vlade, ki je s tem dnem uvedla splošno omejitev gibanja med deveto zvečer in peto uro zjutraj. Urednik, ki se sedaj s svojim podpisom upira avtomatizaciji (pred tem pa se je s svojim podpisom pridružil tudi dvajseterici urednikov, ki so družno protestirali proti tiranski vladi), je tistega jutra začutil dolžnost, kaj dolžnost – avtomatski vzgib, da se s svojim nacionalno pomembnim program še tesneje prižme ob poglavitni tok malicioznih kritik vladnih ukrepov – ter dodá svoj prostodušni obolos, drobceno poleno na grmado, ki so jo že ves vikend kurili v opoziciji in v osrednjih medijih: krpelce v obliki pesmi nekega Palestinca s pomenljivim naslovom: Policijska ura.

Paradržava si je pri nas podredila kulturo

Gotovo ni naključje, da si mnogi ne dovolimo več kvariti juter z Jutranjo kroniko. Toda izogibati se je vredno tudi aktualni agitprop kulturi, v katero se postopno spreminja preostali – neinformativni – radijski in televizijski program. Tako kot se je godilo s kulturo v sleherni totalitarni državi, najsi je z njo upravljala NSDAP ali katera od komunističnih partij, tako si jo je pri nas v celoti podredila paradržava. RTVS je postala njena poglavitna agitprop utrdba, Kampfbund für Kultur (bojna zveza za kulturo) in psevdoinfokasarna obenem.

No, toliko!

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.