Maribor postaja rožnato mesto

Bosta ministra Klampfer in Poklukar podprla mariborsko parado ponosaBiti homoseksualec v času NOB (1941-1945) je bilo smrtno nevarno

Zloglasna parada ponosa (Gay pride), ki je bila 9. junija 2012 v Splitu, je razburkala precej hrvaške javnosti. Takratna zunanja ministrica Vesna Pusić je parado javno podprla, desne stranke in hrvaška Cerkev pa so homoseksualno paradiranje obsodili. V povezavi s tem dogodkom so v zagrebškem Jutranjem listu, z dne 17. junija 2012 na strani št. 22 objavili celostranski prispevek z naslovom: «Partizanski kapetan Josip Mardešič (26) iz Komiže na Visu je bil 4. marca 1944 ustreljen zaradi homoseksualnosti. « V NOV na ravni celotne Jugoslavije, je bila med vojno homoseksualnost strogo prepovedana in smrtno nevarna .

Partija ni tolerirala homoseksualnosti

Partija ni tolerirala homoseksualnostiOmenjeni hrvaški časnik navaja, da je bilo biti homoseksualec v času NOB (1941-1945) smrtno nevarno! Komunistična partija(KPJ) preprosto ni tolerirala malomeščansko imperialistično istospolno usmerjenost borcev, ker to ni bilo v skladu z revolucionarno doktrino. Kaj se je torej dogajalo meseca marca 1944 v Liki? Iz obtožnice in sodbe častnega sodišča pri glavnem štabu NOV hrvaških Odredov je razvidno, da je Dalmatinec, partizanski kapetan Josip Mardešić, ki je bil šef Sekcije za zvezo inženirskega odseka Glavnega štaba NOV in POH, spolno  občeval z nekaterimi mladimi stražarji iz njegove sekcije. S temi dejanji je onečastil čast oficirjev narodne vojske in zlorabil svoj vojaški položaj nad podrejenimi ter izkoristil njihovo mladostno neizkušenost in naivnost.

Častno razsodišče, je po dveh dneh Josipa Mardešiča obsodilo na smrt s streljanjem. Sodišče so predstavljali sledeči partijski funkcionarji: politični komisar Rade Žigić, podpolkovnik Bogdan Oreščanin in major Đuro Matić. Nekdanji hrvaški politik in predsednik vlade RH, Josip Manolić, ki je bil leta 1944 organizacijski sekretar Pokrajinskega komiteja SKOJ je v zvezi s to sodbo povedal, da so bili to drastični ukrepi, vendar za tiste čase povsem opravičeni.

Usoda vojaških sodnikov

Predsednik Častnega sodišča Rade Žigić, ki je brez pomisleka obsodil Josipa Mardešića, je kasneje tudi sam klavrno končal svoje življenje. Po vojni je bil minister industrije Narodne Republike Hrvaške, po Resoluciji Informbiroja pa je bil obsojen na dolgoletni zapor in poslan na Goli otok, kjer se je leta 1954 obesil v svoji jetniški celici. Bogdan Oreščanin je imel več sreče. Po vojni je postal ambasador SFRJ v Severnem Vietnamu, kasneje pa še v Kambodži, kjer je tajno sodeloval z Rdečimi Kmeri. Svojo ambasadorsko kariero pa je končal v Londonu. Umrl je v Beogradu leta 1978. Zadnji član sodišča hrvaško srbski general Đuro Matić (1915) še živi. Po vojni je bil v Beogradu načelnik  Gradbene uprave JLA.

Maribor postaja rožnato mesto

Mariborski časnik Večer je 15. maja 2019 poročal, da bo v soboto, 29. junija letos v Mariboru prvič potekal festival Parada ponosa. Na pobudo prostovoljcev programa Maribor skozi rožnata očala (LGBTIQ+program) ga bo organiziral MKC Maribor. Med njimi je tudi 27-letna prostovoljka Katja Zgoznik, ki o svoji drugačnosti govori odkrito in brez zadržkov. Že pred leti je spremenila stil oblačenja, kirurško si je dala odstraniti prsi. Zaradi jemanja hormonov je danes videti kot fant. Katja Zgoznik je za časnik Večer še povedala:«Parada ni zato, da se delimo. Parada je zato, da pokažemo, da smo del družbe.«

Zanimivo bi bilo vedeti ali bosta tudi sedanja ministrica za delo Ksenija Klampfer in notranji minister Boštjan Poklukar s svojo prisotnostjo javno podprla parado gejev in lezbik v Mariboru. To sta storili nekdanji ministrici dr. Anja Kopač Mrak (2013) in Katarina Kresal (2009) v Ljubljani?

(Viri: Jutranji list in Wikipedija, fotografije so s spleta)

Foto naslovke: (https://www.gaytravel4u.com)