Pahorjeve iskrice

Novinarka tednika Demokracija Vida Kocjan v poročilu z novinarske konference po seji Vlade RS navaja nekaj “iskric”, ki jih je predsednik vlade izrekel v svojem nastopu pred novinarji.
Pahorjeve iskrice:

– Slovenija je na dobri poti, da se ob koncu te krize dejansko uvrsti v klub tistih držav, ki se bodo odrezale najboljše. To pa veste, da bo učinek mojega mandata.

– Smo na prvi polovici in zdaj, ko se začenja drugi polčas, moram povedati, da sem se odločil, da tempo še pospešim, da fronto reform še razširim.

– Torej, poleg pokojninske reforme, ki je bomo dobili, to vam povem zdaj, bomo v letošnjem letu začeli še s kmetijsko in v začetku prihodnjega leta z zdravstveno. Takoj, ko bo pripravljena, najbrž januarja ali februarja prihodnjega leta, pa tudi z reformo plačnega sistema v javnem sektorju. Do takrat pa je potrebno celo vrsto stvari pripraviti za to, da bi bila uspešna.

– Slovenija je bila, to rečem zato, ker grem ta hip na letališče in v Evropski svet, med prvimi državami, ki se je lotila strukturnih reform in izhodne strategije.

– Skupaj z Nemčijo in nekaterimi drugimi državami smo bili mi med tistimi, ki so sprejeli tveganje, da omejimo socialne ukrepe pri izhodu iz strategije in se poslužimo strukturnih reform.

– Nekatere države so oklevale, nekatere so se teh strukturnih reform lotile kasneje. Slovenija je bila med prvimi.

– Slišali ste zadnjič v parlamentu mojo napoved, dolgoprograš. Vedno morate izbrati na dolgi poti do cilja nek trenutek, kot ste izza vetrja. Zato, ker se ritem upočasnjuje, se za večino umaknete v izavetrje in pospešite. Vaša odločitev, kdaj to storite, je odločilnega pomena, da pridete hitreje na cilj ali sploh.

– Jaz mislim, da sem se odločil pravi čas, v tej politični jeseni, ko je Slovenija glavnino krize premagala, ko se je začela pozitivna gospodarska klima, ko smo začeli z okrevanjem, ko je še vedno za razliko od drugih držav tolerance v državi dovolj veliko.

– Tisto, kar Slovenijo razjeda in je bo vedno, bo občutek socialnih krivic. Na to moramo biti izjemno pozorni in smo.

– Mimogrede, danes sem odločil, da se pripravi poročilo o Vegradu.

– Kar se tiče poročila o Vegradu, slovenska vlada je v zadnjih dveh letih in prav gotovo bom, ko bom opravil ta mandat, imel čas, da bom tudi kot strokovnjak, ne samo kot politik, pogledal, kako se je dramatično spremenilo razmerje med odgovornostjo države, zlati vlade, ki v glavnem vodi državo, večji del glede na svoje pristojnosti, in gospodarstvom.

 – Čim bolj se država umakne iz gospodarstva, tem boljše je. To je bila mantra. Pa je prišla kriza. In smo dobili novo: to je, da mora država rešiti prav vse. Najsi bo lastnik ali ne, rešiti mora vse. In reševali smo skoraj vse. V večini tudi rešili.

– Kot sem napovedal na začetku, kjerkoli so se pojavila minimalno zdrava jedra, smo šli in reševali. Takrat, ko smo bili prepričani, da delamo prav, smo šli do konca. In takrat, ko je bila večina prepričana, da delamo narobe. Mura. Mura danes zaposluje 1.500 ljudi. Takrat smo ocenili, da je bil potreben stečaj zato, da smo sploh obrnili kolesje naprej in uspeli dokazati, da smo imeli prav.

– Absolutno je treba okrepiti, v skladu s smernicami OECD, korporativno upravljanje v družbah, kjer ima država svoj delež. Tukaj smo naredili nekaj korakov, še vedno nismo naredili vsega, kar je treba. Tukaj napredujemo.

– Socialne razlike so legitimne v družbi, vendar morajo biti plod znanja, dela, pridnostim odrekanj, skratka, veljati mora pravna država in pred zakonom smo vsi enaki.

– Občutek socialnih krivic je bistveno povečan, ker je, moramo skrbeti, da se to upošteva pri odločitvah brez socialne demagogije ali kakšnega socialnega radikalizma, ki nas lahko zapelje v popolnoma druge vode, ki si jih ne želimo. Enkrat so že tudi ti projekti padli v vodo.

– Mislim, da gre Sloveniji »o key«.

– Kar se tiče same države pa, naše, znotraj EU in globalne ekonomije je bistveno, da se iz te krize naučimo, da sama gospodarska rast ni vse, ampak so drugi elementi stabilnosti gospodarskega in socialnega sistema in jih je treba utrjevati.

– Slovenija je torej v tisti skupini držav, ki zdaj relativno hitro napreduje. To se bo pokazalo.

– Zakaj sem Vegrad omenjal? Zato, ker je to morda en vzorčen primer, kako se je želelo, da se država nič ne vtika s temi podjetji, na koncu je bilo s tega podjetja kot z mnogih drugih ena sama želja: pomagajte.

– Rad bi ugotovil nekaj izkušenj za nazaj, da bi imel nekaj izkušenj za naprej.

– Stvari gredo na bolje. Gremo v nove ofenzive.

– Slovenski gradbeni sektor počasi okreva, ampak samo toliko, kolikor imamo poslov zunaj. Bolj ali manj.

– Zakaj me imate tukaj? Zato, da to naredim, kar delajo drugi predsedniki vlad. In to počnem. A veste. Z vsemi tveganji, ki jih to prinaša. Ta pogum pa že moram imeti, če sem na tem položaju. Moram imeti. Ne rabite enega predsednika vlade, ki bi skrbel za svojo popularnost ta hip.

– Ali želite nekega človeka, ki bo popularen, ali želite človeka, ki bo uspešen. To dvoje v krizi ne gre skupaj. In jaz sem se odločil, da bom uspešen predsednik vlade.

– Glejte, prej se 17 let Slovenci in Hrvati nismo mogli dogovoriti za reševanje NLB. Evo, pa smo zdaj dogovorili način. Basel. Gremo v Basel.

 
Foto: Vlada RS